10 vinkkiä edullisempaan remontoimiseen

Etusivu Kodin remontit 10 vinkkiä edullisempaan remontoimiseen
työhanskat ja rakennustyökaluja. parhaat vinkit remontointiin

Kaipaako kotisi uutta ilmettä? Vai alkavatko maalit hilseillä ja saranat vedellä viimeisiään? Kaipaa kotisi sitten pienempää tai suurempaa remonttia, kannattaa remonttiin valmistautua huolella. 

Listasimme joukon hyviä vinkkejä oman remontin toteuttamiseen aina rahoituksen suunnittelusta käytännön toteutukseen.

1. Suunnittele huolellisesti

Huolellinen suunnittelu on kaiken a ja o: onnistunut remontti lähtee aina perusteellisesta suunnittelusta. Vaikka luonteeltaan olisikin spontaani, ei remontoimaan kannata lähteä suin päin. Kuten sanotaan, hyvin suunniteltu on puoliksi tehty.

Kun lähdet suunnittelemaan remonttia, mieti ensin tarkkaan, millaista lopputulosta haet. Mieti aikataulua, budjettia ja remontoitavan tilan realistisia mahdollisuuksia: kuinka kauan remontti voi mahdollisesti venyä, mitä kaikkea voi realistisesti toteuttaa ja voisiko olla tarpeen harkita ulkopuolista rahoitusta ottamalla remonttilainaa. Teknisissä suunnitelmissa käytä tarpeen mukaan ammattilaista apunasi.

2. Huolehdi luvat kuntoon

Myös remontoimiseen tarvitaan joissain tapauksissa lupa. Taloyhtiöissä muutostöistä täytyy vähintäänkin toimittaa ilmoitus isännöitsijälle, vaikkei varsinaista lupaa tarvittaisikaan. Omakotitaloissa remontointiin tarvitaan lupa silloin, kun talossa tehdään oleellisia muutoksia tai korjauksia. 

Lupa tarvitaan esimerkiksi silloin, jos rakennusta laajennetaan, rakennuksen tai sen osan käyttötarkoitusta muutetaan olennaisesti, kantava rakenne puretaan tai rakennetaan, tehdään uusi kylpyhuone tai sauna, sekä kylpyhuoneen laajentamisen yhteydessä.

Myös rakennuksen julkisivua remontoitaessa tai esimerkiksi aitaa rakennettaessa tarvitaan asianmukainen lupa. Ohjeet tarvittaviin lupiin ja niiden hakemiseen saa oman kotikunnan rakennusvalvonnasta.

3. Mieti, mitä teet itse ja mitä jätät ammattilaisille

Tekemällä osan töistä itse voit säästää pitkän pennin. Ole kuitenkin realistinen omien taitojesi ja stressinsietokykysi suhteen. Varmistu siitä, että osaat varmasti tehdä homman. Jos homma menee pieleen ja joudut myöhemmin palkkaamaan ammattilaisen korjaamaan jälkiäsi, päädyt ojasta allikkoon ja joudut pulittamaan hommasta vieläkin enemmän.

Muista, että putki- ja sähkötyöt tulee aina jättää ammattilaisille. Monia töitä voi kuitenkin tehdä helposti itse. Tutustu huolella ohjeisiin, äläkä hätiköi. Netistä löytyy myös paljon hyödyllisiä ohjevideoita, ja esimerkiksi rautakauppojen henkilökunta antaa mielellään vinkkejä muun muassa maalaamiseen.

4. Kilpailuta urakka

Kun olet päättänyt mitä teet itse ja mihin palkkaat ammattilaiset, kilpailuta alan toimijat parhaan tarjouksen saamiseksi. Kysy suosituksia läheisiltä ja käytä apunasi netin arvostelusivustoja. 

Huomioi myös, että voi olla kannattavaa jakaa urakka osiin ja käyttää useampaa yritystä remontin tekoon. Toisaalta voi olla helpompaa ja selkeämpää antaa koko projekti yhden firman käsiin. Punnitse siis ammattilaisten käyttöä omien tarpeidesi mukaan.

5. Valitse materiaalit

Käytä aikaa materiaalien valitsemiseen: tutustu eri vaihtoehtoihin rautakaupoissa ja nettikaupoissa. Kovaa kulutusta vaativissa paikoissa kannattaa valita kestävät materiaalit, toisissa paikoin voi hieman tinkiä laadusta. Mieti, mihin haluat erityisesti panostaa, ja missä kohdin olet valmis tinkimään. Valitse värejä ja materiaaleja, jotka kestävät aikaa ja joita jaksaa katsella pitempäänkin.

6. Laadi realistinen budjetti

Mieti tarkkaan, kuinka paljon voit ja olet halukas laittamaan rahaa remonttiin. Jos otat lainaa remonttia varten, muista, että tulet maksamaan lainaa vielä vielä remontin jälkeen. Käytä rahat huolella ja harkiten. Jos lainan hoitaminen alkaa tulevaisuudessa rasittaa omaa taloutta, voi jokin kohta remontissa alkaa kaduttaa. Miksi tulikaan valittua noin kallis tapetti, yksinkertaisempikin olisi riittänyt vallan hyvin.

Pohdi, mitkä asiat remontin lopputuloksessa ovat sinulle tärkeimpiä. Jos kaipaat vain pientä piristystä kotiin, voi asunnon ilmettä muuttaa pienillä ja edullisilla muutoksilla. Seinän maalaaminen uudella värillä muuttaa jo suuresti huoneen ilmettä, eikä se ole kovin kallista.

Budjetissa on aiheellista varata riittävästi rahaa myös mahdollisten yllätysten varalle. Vaikka kaiken suunnittelisikin viimeisen päälle, voi aina eteen tulla asioita, joita ei osannut ottaa huomioon. Etenkin vanhemmissa taloissa voi remontin edetessä paljastua ikäviä yllätyksiä.

Materiaalien ja työn lisäksi ota huomioon myös työkaluista aiheutuvat kulut. Yksittäiset työkalut voivat tuntua halvoilta, mutta tarvittavien välineiden määrä voi kasvaa yllättävän suureksikin. Joitain työkoneita voi olla hyvä vuokrata. Hyviin työvälineisiin kannattaa myös satsata, koska niillä saa aikaan parhaan lopputuloksen.

7. Tee pohjatyöt huolellisesti

Pohjatyöt voivat olla tylsiä, kun haluaisi jo päästä tositoimiin ja nähdä muutoksia. Pohjatöissä ei kuitenkaan kannata hutiloida, sillä se näkyy lopputuloksessa. 

Esimerkiksi seinien huolellisen tasoittamisen hyödyn näkee vasta jälkeenpäin, mutta epätasaisen seinän tuijottelu on saatu estettyä huolellisella pohjatyöllä.

8. Varaudu viivästyksiin

Parhaitenkin laadittu aikataulu ei välttämättä aina toteudu: eteen voi tulla yllätyksiä ja uusia töitä, jotka viivästyttävät remontin valmistumista. Materiaalien hankinnassa voi toimittajalla olla toimitusvaikeuksia ja työt voivat seisahtua kokonaan. Valmistaudu sietämään keskeneräisyyttä ja sitä, että asiat tapahtuvat pikku hiljaa.

9. Kilpailuta rahoitus

Remontointi on kallis investointi ja vaatii budjetointia. Pienempään remonttiin voi olla mahdollista säästää rahaa, mutta se vie paljon aikaa. Monesti onkin tarpeen kääntyä ulkopuolisen rahoituksen puoleen.

Sortterilta on mahdollista hakea vakuudetonta remonttilainaa 1000 ja 60 000 euron väliltä. Takaisinmaksuaikataulu on vuoden ja 15 vuoden välillä. Remonttilainaa voi saada pienempään tai suurempaan remonttiin. Sillä voi kustantaa myös suurempia kalustehankintoja remontoinnin yhteydessä.

Remonttilaina kannattaa aina kilpailuttaa, sillä kilpailuttamalla voit saada lainaan paremmat ehdot ja pienemmät kustannukset. Sortterilla saat lainatarjouksia usealta eri lainanantajilta vain yhdellä hakemuksella. Remonttilainan hakeminen on turvallista, sillä Sortter toimii yhteistyössä ainoastaan luotettavina pidettyjen pankkien ja rahoituslaitosten kanssa.

Kotimainen Sortter on reilu, edullinen ja luotettava:

  • Lainatarjoukset järjestetään valmiiksi edullisuusjärjestykseen, jolloin eri tarjousten vertailu on helppoa. 
  • Lainapäätöksen saa nopeasti, mutta kilpailutus ei vielä sido sinua mihinkään. Jos olet vielä remontin suunnitteluvaiheessa eikä lainan nostaminen ole ajankohtaista, voit rauhassa vertailla tarjouksia ja saada osviittaa rahoituksen kustannuksista. 

Laske siis lainan kuluja pitkällä tähtäimellä ja mieti sen perusteella, millainen budjetti remonttiin olisi sinulle sopivin. Kun sitten olet valmis nostamaan lainan, voit aina tehdä hakemuksen uudelleen.

10. Muista myös muu elämä

Kaiken remontoinnin keskellä muista myös muukin elämä. Liikaa työhön uppoutumalla kulutat vain voimavarasi loppuun ja terveytesi kärsii. Ei kannata stressata tarpeettomasti: mikäli hommat menevät pieleen, suhtaudu asiaan huumorilla ja yritä uudelleen.

Picture of Reiska

Reiska