5 vinkkiä tee-se-itse remontointiin

Etusivu Tee-se-itse 5 vinkkiä tee-se-itse remontointiin

Olitpa sitten valmistelemassa kotiasi myyntiä varten, tai vain uutuuden tarpeessa, tee-se-itse remontit ovat hyvä vaihtoehto. Huolellisesti ja hyvin tehtynä itse tehdyt remontit voivat nostaa kotisi arvoa ja tehdä arjesta huomattavasti mukavampaa, sekä viihtyisää. Oli kyseessä sitten pienempi tai suurempi itse tehty remontti, vaatii se silti aikaa ja huolellisuutta. Mutta mikä onkaan parempaa kuin nähdä oman kätensä työ!

Yleensä voisi luulla, että tee-se-itse remontit vaativat paljon aikaa, ja kalliita erilaisia työkaluja, mutta alkuun pääsee hyvinkin halvalla ja yksinkertaisesti. 

Tee-se-itse remontit ovat myös hyvä tapa harjoittaa kädentaitoja ja säästää kustannuksissa. Itsetehtynä esimerkiksi lattialistojen vaihto on huomattavasti helpompaa, kuin työntekijän palkkaaminen. Tee-se-itse remontointi kannattaa aloittaa osaamiskartoituksella, eli miettimällä millaiseen työhön oma taito ja välineet riittävät. Amatöörin ei kannata siis aloittaa isolla projektilla, vaan ne kannattaa suosiolla jättää ammattilaiselle.

Hyvänä nyrkkisääntönä kannattaa muistaa, että vesi- ja sähkötöitä ei kannata koskaan tehdä itse. Tarpeeksi isoihin tee-se-itse remontteihin voi myös tarvita rakennusvalvontaviranomaisilta luvan, joten muista tarvittaessa hakea ne ajoissa. Suunnittelu ja huolellisuus on valttia, hyvin suunniteltu remontti on jo puoliksi tehty! 

Tässä listassa annamme 5 hyvää ja helppoa tee-se-itse remonttia, jotka jokainen harrastaja pystyy tekemään. Kustannustehokkaat ja nopeat tee-se-itse remontit parantavat kotisi viihtyvyyttä ja voivat jopa nostaa sen arvoa!

1. Maalaa ovet ja panosta ulkoisiin elementteihin

Astuessasi kotiin sisälle tai vieraiden astuessa kotiisi sisälle, ensimmäinen nähtävä elementti on yleensä talon numero, postilaatikko, seinät ja ulko-ovi. Mahdollisten vieraiden silmissä esimerkiksi rapistuva seinämaali luo huonon kuvan kodista ja antaa epämiellyttävän yleisilmeen. Asuntonäytössä se voi myös pahimmillaan laskea talon arvoa.

 Talon huoltomaalaus onkin hyvä ja kohtuullisen helppo tee-se-itse remontti talolle. Huoltomaalaus on kuitenkin kohtuu harvoin, n. 3-10 vuoden välein tehtävä tee-se-itse remontti. Maalaaminen kannattaa ajoittaa alkukesälle, jolloin sääolosuhteet ovat maalaamiselle suotuisat. Rautakaupoista tai vaikka ystäviltä voikin saada rakennustelineitä lainaan tai vuokralle, jolloin korkeammat kohdat onnistuvat maalatessa hyvin. Muista kuitenkin rapata vanha maali seinistä enne remontin aloittamista! 

Kauniin seinämaalin lisäksi tärkein ensivaikutelman luoja kodissasi on ulko-oven kunto. Vuosien saatossa esimerkiksi talon sisäilma ja sääolosuhteiden vaihtelut voivat rappeuttaa senkin maalipintaa. Ulko-oven maalaaminen on huomattavasti seinämaalaamista nopeampi ja helpompi remontti, joka ei yleensä vaadi muuta kuin pohjustamista ja sen jälkeen varsinaista maalausta. Kannattaa kuitenkin muistaa, että jos ulko-ovi on hyvinkin vanha ja huonokuntoinen, voi olla järkevää ja helpompaa vain vaihtaa se kokonaan. Ennen kuin maalaamaan ryhtyy, kannattaakin rautakaupasta uusia muita pieniä ulkoisia elementtejä. Pieniä, mutta huomattavia elementtejä ovat esimerkiksi postilaatikko ja talonnumero. Ne kannattaakin uusia, sillä ruosteinen talonnumero, tai vanhanaikainen muovinen postilaatikko paistavat helposti silmään. 

2. Uusi tapetit ja maalaa seinät

Sisälle kotiin saapuessa, ja muutenkin sisätiloissa oleskellessa keskeisenä viihtyvyyden tuojana ovat tilaan sopivat tapetit, tai oikean väriset seinät. Seinäpinnat ovat keskeisiä viihtyvyyden luojia, mutta ammattilaisen tekemänä esimerkiksi tapetin vaihto voi maksaa maltaita. Vanhaan tilaan saadaan luotua uusi ilme, kun työnjälki on huolellista ja materiaalit laadukkaita.

Tapetoinnissa käytettävä seinäliima on myös tärkeä osa työtä, sillä sen ominaisuudet vaikuttavat huomattavasti lopputulokseen. Seinän maalaaminen on kuitenkin tapetin vaihtoa huomattavasti yksinkertaisempaa. Kaikessa yksinkertaisuudessaan tee-se-itse -maalaustyö kannattaa aloittaa ensin kattavalla puhdistuksella. Seinäpinnat tulee puhdistaa ja muu kuin maalattava alue, esimerkiksi lattia, listat ja pistorasiat peittää maalarinteipillä. 

Maalaustyön aloittaessa kannattaa ensin käsitellä vaikeat alueet pienellä pensselillä ja sitten vasta siirtyä suurempiin alueisiin. Tee maalaustyö seinä kerrallaan, ettei maali pääse kuivumaan kesken maalauksen. Kaikissa tee-se-itse remonteissa huolellisuus on valttia ja kannattaa jo ennen urakkaa pysähtyä miettimään, missä järjestyksessä ja miten seinät maalaa. Oikea väri on olennaista, sillä se vaikuttaa huoneen viihtyvyyteen. Esimerkiksi makuuhuoneessa kannattaa suosia rauhallisia värejä, kuten taas lasten huoneissa vaaleat värit, kuten sininen ja punainen voivat toimia hyvin. 

Tapetin vaihtaminen on huomattavasti työläämpi tee-se-itse remontti, joka yleensä aloitetaan liottamalla vanha tapetti pois 15-60 min kuluessa. Liiman poistamiseen on siihen tarkoitettuja aineita, mutta se voidaan myös raaputtaa pois. Laiskuus on huono idea, älä siis koskaan maalaa vanhan tapetin päälle! Liiman ja vanhan tapetin poistettua laitetaan uusi liima ja uusi tapetti paikalle, työ vaatii rauhallisuutta ettei tapetti jää kuprulle. Ota kuitenkin huomioon, että seinän voi tapetin ja liiman poiston jälkeen esimerkiksi maalata. Se on nopeampi vaihtoehto tapetoinnille ja viihtyvän tilaratkaisun saa helposti toteutettua.

3. Keittiökaappien uusiminen itse

Keittiö on yksi kodin käytetyistä tiloista, joten on olennaista että siihen kannattaa panostaa ja tehdä siitä mahdollisimman tyylikäs ja viihtyisä. Ammattilaisen palkkaaminen kokonaisvaltaiseen keittiöremonttiin voi olla hyvinkin kallista, mutta pienillä tee-se-itse remonteilla jokainen saa keittiöstä helposti mieluisan! 

Poikkeuksetta lähes kaikki keittiöt ovat täynnä kaappeja ja erilaisia laatikostoja, joten usein pelkästään kaappien ja laatikostojen ovien vaihtaminen ja/tai maalaaminen tekee keittiöstä kuin uuden. Keittiössä esimerkiksi hana, lavuaari ja astianpesukone tuovat käytettäessä sinne kosteutta, joka voi ajan saatossa kuluttaa ja rapistuttaa kaappeja, mikäli ne ovat puuta. Tarpeeksi heikossa kunnossa olevat keittiön kaapit ja lipastot kannattaa siis kerralla vaihtaa uusiin, koska jossain tilanteessa entisöinti aiheuttaa liikaa vaivaa suhteessa koko tee-se-itse projektiin.

Keittiökaappien ja lipastojen ollessa kuitenkin kohtuu hyväkuntoisia, kannattaa maalaamisen sijasta kuitenkin harkita niiden ovien vaihtamista. Tee-se-itse remonttina kaappien ja lipastojen ovien, kahvojen ja saranoiden vaihtaminen on yksinkertainen prosessi. Vaihtamiseen tarvitaan vähintään ruuveja ja ruuvimeisselin, jotkut kaupat tarjoavat valmiita paketteja, jotka tarvitsee vain itse asentaa paikoilleen. Kokeneemmat nikkarit voivat kuitenkin halutessaan rakentaa kaappien ovet alusta asti täysin itse, tämä vaihtoehto on tottakai kalliimpi vaihtoehto.

4. Lattialistojen uusiminen ja ehostus

Lattia- eli jalkalistat ovat jokaisessa talossa pienet listat, jotka tulevat lattian ja seinän väliin peittämään saumakohtaa, sekä suojaamaan seinää. Yleisesti lattialistat valmistetaan puusta, ja ne kiinnitetään yksinkertaisesti nauloilla seinään. Huonokuntoiset listat voi suoraan vaihtaa, mutta joskus listojen päälle voi yksinkertaisesti maalata uudelleen. Suosittuja tee-se-itse remontteja onkin maalata lattialista itse, usein seinän väristä poiketen. Tällä tavalla saadaan erilainen ja miellyttävä kontrasti listan, seinän ja lattian välillä.

Lattialistojen kokonaisvaltainen vaihto voi maksaa jopa tuhansia euroja, joten sen kannattaakin tehdä itse. Vaihto on hyvin yksinkertainen prosessi ja vähimmäisvaatimukset sen kaltaiseen tee-se-itse remonttiin on tarvittava puutavara, vasara ja saha. Jos budjetti sallii, kannattaa olla yhteydessä rautakauppaan. Yleisesti rautakaupat tarjoavat paketteja, joissa olevat listat ovat valmiiksi oikeaan pituuteen leikattuja, se lyhentää remonttia huomattavasti ja vähentää esimerkiksi tulevan jätteen määrää.

5. WC-tilojen pienet yksityiskohdat

Jokaisessa talossa hyvän ensivaikutelman luovat tässä listassa aiemmin mainitut kohdat. Kannattaa kuitenkin muistaa, että mahdolliset vieraat kiinnittävät WC-tiloihin kaiken huomionsa niiden käytön aikana. Usein WC-tilojen lattiat ovat laatoitettuja. Laatoitus on tee-se-itse remonttina vaativa ja aikaa vievä, mutta toisaalta ammattilaisen tekemänä hyvinkin kallis. Kannattaa siis panostaa mieluummin pieneen ehostukseen, kuten vaikkapa tilan valaistukseen ja sisustukseen.

Helppo ja aloittelijalle sopiva nopea tee-se-itse remontti kylpyhuoneelle on keraamisten laattojen saumojen puhdistus. Vuosien saatossa saumoihin kertyy esimerkiksi kalkkia, joka ei valitettavasti lähde pelkällä vesipuhdistuksella. Laattojen saumat sekä seiniin kiinnittyvät silikonisaumat kannattaa pestä neutraalilla puhdistusaineella. Pesuaine kannattaa valita oikein, sillä esimerkiksi liian hapan tai liian emäksinen puhdistusaine voi pahimmillaan vahingoittaa laattoja. Aloita saumojen ja laattojen pesu neutraalilla puhdistusaineella ja anna sen vaikuttaa saumoihin esimerkiksi 30 minuuttia. Tämän jälkeen koko sauma-alue tulee puhdistaa kovalla harjalla huolellisesti. Pesun jälkeen esimerkiksi kiiltäviin marmorilaattoihin kannattaa käyttää suoja-aineita. Usein laattojen valmistaja on määritellyt valmiiksi, millaista suoja-ainetta tulee käyttää.

Tee-se-itse remontointi on helppo tapa säästää rahaa, ja samalla se on myös hyvä tilaisuus oppia uutta ja harjoittaa kädentaitojaan. Tässä listassa annettujen hyvien tee-se-itse remontti-ideoiden kanssa jokainen vasta-alkajasta harjaantuneeseen nikkariin, saa varmasti muokattua kotiaan mieluiseksi! Tärkein muistettava asia on kuitenkin hyvä suunnittelu ja huolellisuus, hyvin suunniteltu onkin jo puoliksi tehty!

Picture of Reiska

Reiska