Näin kylpyhuoneen kaakeleiden puhdistus onnistuu helposti – 3 tehokasta vinkkiä

Etusivu Remontointi Kodin sisustaminen Näin kylpyhuoneen kaakeleiden puhdistus onnistuu helposti – 3 tehokasta vinkkiä

Pesutilat on helppo pitää siistinä, jos siivousta harrastaa ahkerasti. Pidemmän tauon jälkeen kaakelit saattavat kuitenkin olla sakean kalkin ja lian peitossa, jolloin urakka voi tuntua helposti turhauttavalta ja ylitsepääsemättömältä koettelemukselta.

Kylpyhuoneen kaakeleihin pinttyneet kalkkitahrat ovat usein erittäin kinkkisiä puhdistettavia, mutta ennen kaikkea ne ovat tuttuja meistä jokaiselle. Mutta vaikka edellisestä siivouskerrasta olisi päässyt vierähtämään jo hieman pidempikin tovi, ei ole syytä hätääntyä. Tehokkaalla siivouksella ja oikeilla välineillä saat pahastikin likaantuneet kaakelit hohtamaan jälleen kirkkaina!

Lue myös vinkkejä kylpyhuoneen kaakeleiden saumojen puhdistukseen!

Lähikaupan kautta kaakeleiden kimppuun

Likaantuneiden kaakeleiden puhdistaminen on helppo aloittaa oman siivouskomeron ja lähikaupan tarjonnan tutkailulla. Erilaisilla puhdistusaineilla kylpyhuoneen siivous käy näppärästi, mutta siivousvalmisteita käyttäessä on syytä muistaa muutama nyrkkisääntö.

Mikäli kaakeleihin on päässyt tarttumaan kalkkisaostumaa, on syytä käyttää hapanta puhdistusainetta, jonka pH-arvo on alle 6. Useimmat kylppärin siivoukseen tarkoitetut aineet ovat happamia, mutta tuoteselosteen lukemisesta ei ole haittaa.

Ennen puhdistusaineen käyttöä on tärkeää kastella pinnat ja huuhdella saumat huolellisesti, sillä siivousaineet voivat helposti vaurioittaa saumauksessa käytettyjä aineita. Tarkkaavaisuutta on syytä noudattaa myös siivouksen jälkeen, sillä kaakelit ja saumat pysyvät puhtaana, kun kuivaat ne esimerkiksi lastan tai pyyhkeen avulla.

Kotikonstein kirkkautta kylpuhuoneeseen

Kylpyhuoneen puhdistamiseen tarkoitettuja aineita ei välttämättä löydy jokaisesta kotitaloudesta, ja lähikauppakin saattaa olla suljettu tai sijaita pitkän matkan päässä. Onneksi kylpyhuoneen kaakeleiden puhdistus sujuu myös kotikonstein, josta hyvä esimerkki on sosiaalisessa mediassa suorastaan viraaliksi noussut menetelmä.

Kaikessa yksinkertaisuudessaan neljä helppoa vaihetta sisältävä menetelmä perustuu elementteihin, joita löytyy lähes jokaisesta kodista:

1. Suihkuta kaakeleiden kalkkitahrojen päälle etikkaa (esimerkiksi pumppupullolla).

2. Peitä suihkutettu kohta huolellisesti WC- tai talouspaperilla.

3. Suihkuta papereiden päälle lisää etikkaa ja anna vaikuttaa noin 30 minuuttia.

4. Poista paperit ja pyyhi loput etikat pois kostealla liinalla.

Kaakeleiden puhdistus ilman kemikaaleja

Kylpyhuoneen kaakeleiden puhdistus onnistuu kotikonstein ilman varsinaisia siivousaineita myös puhdistuskivellä, joka on vielä varsin tuntematon menetelmä monelle. Vaikka puhdistuskivi ei vielä olekaan rantautunut kaikkiin kotitalouksiin, on se saavuttanut valtaisan suosion ammattisiivoojien keskuudessa, eikä syyttä.

Oikein käytettynä pesuaineet ovat erinomainen väline, mutta niihinkin sisältyy omat koetinkivensä. Pesuaineet saattavat vaurioittaa kaakeleiden saumoja, jonka lisäksi happaman tai jopa syövyttävän aineen käytön jälkeen vaadittava pinnan neutralisointi unohtuu helposti monilta. Tällaisista ongelmista huolehtimisen saa jättää naapureiden murheeksi, kun käyttää kylpyhuoneen kaakeleiden puhdistamiseen puhdistuskiveä, joka ei ole hapan aine, eikä siksi vaadi neutralisointia käytön jälkeen.

Alun perin puhdistuskivi on tarkoitettu erilaisten pinttyneiden likojen ja tahrojen poistamiseen, mutta erityisen hyvin se toimii juuri kaakeleiden ja laattojen puhdistamiseen. Toki myös puhdistuskiven kanssa on syytä olla tarkkana, sillä vaikka kyseessä onkin perinteistä ja erittäin suosittua taikasientä hellävaraisempi menetelmä, voi liika hankaaminen tehdä kaakelin pinnalle hallaa.

Löydä oma tapasi

Menetelmiä kylpyhuoneen kaakeleiden puhdistamiseen on siis useita ja valinnanvaraa riittää vahvemmista siivousaineista ja vahvaa tulemista tekevästä puhdistuskivestä aina talouspaperin ja etikan kombinaatioon asti. Tärkeintä onkin, että löydät sen tavan, joka on tehokkain ja miellyttävin juuri sinulle ja oman kotisi kaakeleille.

Kun kylppärin siivoukseen käytetyt menetelmät ja välineet ovat oikeanlaiset, ei prosessi välttämättä ole lainkaan niin raskas ja tuskallinen, kuin minkälaiseksi se usein kuvitellaan. Paksun kalkkikerroksien alle verhoutuneiden kaakeleiden puhdistaminen ja uuden hohdon kokeminen saattaa parhaimmillaan tuoda mielihyvää ja olla jopa lähes terapeuttinen kokemus!

Picture of Remontti Mestari

Remontti Mestari