LED-valaistuksella luot helposti tunnelmaa ja tilantuntua saunaan – 5 vinkkiä saunan valaisemiseen takaavat varman onnistumisen!

Etusivu Remontointi Kodin sisustaminen LED-valaistuksella luot helposti tunnelmaa ja tilantuntua saunaan – 5 vinkkiä saunan valaisemiseen takaavat varman onnistumisen!

Kyllä, luit aivan oikein: LED-valaisimien vallankumous on käynnissä. Perinteisesti saunoissa on totuttu näkemään puukehikkoisia ja lasikuvuilla verhoiltuja saunalamppuja, mutta hiljalleen ledivalot ovat työntäneet perinteiset valomallit pois saunoista, saatellen ne kohti historian lehtiä.

Käynnissä oleva niin sanottu LED-valojen vallankumous on saanut alkunsa kylpyhuoneiden puolelta, johon ledit rantautuivat jo hyvän aikaa sitten. Nyt ledit valtaavat merkittävää jalansijaa myös suomalaisten pyhimmästä paikasta, eli saunasta. Syitä nykyiseen trendiin on monia, mutta yksinkertaistettuna LED-valot kestävät kovaakin kuumuutta, luovat mahtavaa tunnelmaa saunaan ja niitä voidaan asentaa niin uusiin kuin jo olemassa oleviinkin saunoihin. Lisäksi ledivalot ovat erittäin kestäviä, joten kyseessä on myös pitkäaikainen ratkaisu.

Mutta minkälaiset ledit saunaan sopivat, mitä tulee ottaa huomioon saunan valaistusta suunnitellessa ja minkälaisia säännöksiä asiaan liittyy? Tässä artikkelissa esittelemme viisi vinkkiä, joiden avulla onnistut helposti luomaan LED-valoilla saunaasi upean ja rauhoittavan tunnelman – tinkimättä tuumaakaan tyylistä.

1) Sijoittamalla valaisimet oikein saat luotua helposti lisää tilantuntua pieneenkin saunaan

Monet suomalaiset saunat ovat joko varsin pieniä tai vaihtoehtoisesti pimeähköjä, vaikka sekaan toki mahtuukin poikkeuksia laidasta laitaan. Olipa saunasi sitten pieni tai pimeän puoleinen, ovat LED-valot sinulle loistava ratkaisu saunan ilmeen kohottamiseen.

Ledivalot luonnollisesti valaisevat saunaa erinomaisesti, jonka lisäksi voit vaikuttaa niillä varsinaisen löylyhuoneen tunnelmaan. Upottamalla valot esimerkiksi saunan istuimen selkänojan taakse tai vaikkapa lauteiden alle saat luotua helposti rentouttavan ja ehkä jopa vanhoista puusaunoista tutun hämyisen tunnelman.

Oikein sijoitettuna ledeillä on myös muita positiivisia vaikutuksia, joista ehkä suurimpana voidaan pitää tilan kokoon liittyvää illuusiota. Tarkkaan sijoitetut LED-valot nimittäin tuovat huomattavasti lisää tilantuntua pieneenkin saunaan, joita voi löytää esimerkiksi kerrostaloasunnoista. Tilantuntua tavoitellessa tärkeää on se, että seinien valaisemisen lisäksi kiinnitetään tarkasti huomiota saunan nurkkien valaisemiseen.

2) Vältä sudenkuopat – Älä pilaa tunnelmaa vääränlaisilla valoilla

Saunoessa tunnelma on kaiken a ja o, siitä lienemme kaikki yhtä mieltä. Siksi saunan valaistusta suunnitellessa onkin ensiarvoisen tärkeää ottaa huomioon, ettei valoa tule laitettua saunaan liikaa, ja että ledien värilämpötila on saunoihin sopivalla tasolla. Tietenkin saunan valontarve vaihtelee erilaisten saunojen ja saunojien kesken huomattavasti. Esimerkiksi iäkkäämmät ihmiset tarvitsevat enemmän valoa nähdäkseen yhtä hyvin, kuin nuoremmat saunojat.

Silti voidaan yleispätevällä tasolla todeta, että lähestulkoon saunasta ja saunojasta riippumatta tunnelma menee auttamatta pilalle, mikäli valonlähde on liian kirkas tai sävyltään liian kylmä ja kalsea. Valaistusta ja sen sijoittelua suunnitellessa kannattaa pitää mielessä myös se, että saunassa epäsuora valaistus on todella tärkeää.

Epäsuora valaistus pitää huolen siitä, että se ei pääse häikäisemään raukeaa olotilaa tavoittelevien saunojien silmiä rentoutumisen herkällä hetkellä. Silti sauna ei kuitenkaan jää tunnelmaltaan tunkkaiseksi, sillä epäsuora valaistus korostaa kauniilla tavalla saunan puu- tai kivipintoja.

3) Valitse käyttöösi sopiva valaisin

Vaikka LED-valojen maailmaan sukeltaminen avaankin huikean laajan kirjon erilaisia mahdollisuuksia, ei aivan mikä tahansa valo sovi käytettäväksi saunassa. Valaisimen tulee nimittäin olla sertifioitu käytettäväksi nimenomaan lämpimässä ja kosteassa tilassa, jollaiseksi myös sauna luonnollisesti luokitellaan.

Huomiota on syytä kiinnittää myös valojen sisään kätkeytyviin salaisuuksiin, sillä esimerkiksi perinteisten LED-lamppujen virtalähteet eivät usein suhtaudu kovinkaan suopeasti katonrajaan saakka nousevista kuumista löylyistä, vaikka niillä olisin korkea IP-luokitus, josta kerromme tarkemmin myöhemmin tässä artikkelissa. Tämän vuoksi ei olekaan yllättävää, että LED-lamppujen sijaan erilaiset ledinauhat ovat nousseet nopealla tahdilla yhdeksi suosituimmaksi vaihtoehdoksi saunojien keskuudessa.

4) Käytä luovuutta ja valaise yksityiskohdat!

Perinteisiä ledivalojen asennuspaikkoja ovat lauteiden selkänojien tausta sekä saunan seinät. Mikään tai kukaan ei kuitenkaan kiellä luovuuden kukkasen kukkimista myöskään saunan valaisemisessa, kunhan säännösten ja standardien noudattamisesta pidetään huoli.

Esimerkkejä luovuuden käytöstä ovat esimerkiksi kiuasledit. Oikeanlaisilla, erittäin korkeita lämpötiloja kestämään suunnitelluilla kiuasledeillä voi valaista kauniisti myös saunan sydämen ja sielun muodostavan kiukaan. Kiukaan valaisemisessa on syytä huomioida kuitenkin turva-alue, jonka mukaan kaikki ledit on sijoitettava vähintään 50 senttimetrin päähän kiukaasta. Korkean lämmönsietokykynsä vuoksi kiuasledit ovat usein myös hieman tyyriimpiä kuin tavalliset saunakäyttöön tarkoitetut ledit ja ne myydäänkin lähes poikkeuksetta yksittäin. Asettelua pohdittaessa kiuasledit kannattaa asentaa lähelle katonrajaa ja seinää, jolloin ne heijastavat valoa kiukaan lisäksi myös seinään ja luovat aiemmin mainittua tilantuntua.

Luovuutta saunan valaisemisessa voi osoittaa myös valaisemalla erilaisia saunassa tarvittavia välineitä. Oikeanlaisilla ledeillä voit valaista muun muassa löylykiulun tai lämpömittarin. Valoa tuovan efektin lisäksi hyvällä maulla toteutettu yksityiskohtien valaiseminen tuo vaivattomasti tietynlaisen glamourin tuntua perinteiseen saunaan yhdistäen näppärällä tavalla käytännöllisyyden ja kauneuden.

Luovuuden lähteenä voi käyttää esimerkiksi Superled.fi-sivustoa, jonka laajasta valikoimasta löytyy useita erilaisia valaisinvaihtoehtoja, kuten Cariitti-sarjaan kuuluva valaistu kiuaskiulu tai huurteenestolla varustettu LED-valaistu upea Tiana-peili.

5) Ota säännökset ja standardit tarkasti huomioon

Säännöksiin, suosituksiin ja standardeihin tutustuminen saattaa äkkiseltään tuntua puuduttavalta ja turhauttavalta, mutta varsinkin saunatiloihin asennettavien sähkölaitteiden kohdalla se on äärimmäisen tärkeää. Aivan ensimmäisenä on tärkeää huomioida, että vaikka joitain saunan valaistukseen liittyviä töitä pystyy tekemään itsekin, on kaikenlaiset sähköasennustyöt ja mahdolliset muutostoimenpiteet syytä jättää ammattilaisten tehtäväksi. Ihan jo paloturvallisuuttakin ajatellen.

Kun valitaan sopivaa LED-valoa saunaan, on tärkeää tarkistaa kyseisen valon virtalähteen IP-luokitus. Mikäli valo asetetaan lattiasta mitattuna maksimissaan metrin korkeuteen, tulisi virtalähteen luokituksen olla vähintään IP24. Metristä ylöspäin siirryttäessä luokituksen tulisi olla vielä korkeampi, sillä yli metrin korkeuteen asennettavien valojen tulisi kestää vähintään 125 asteen lämpötilaa ja johtojen vähintään 170 asteen kuumuutta.

Mitä IP-luokitus tarkoittaa?
IP-luokitusjärjestelmä on kansainvälisesti käytössä oleva järjestelmä, jolla mitataan ja määritellään sähkölaitteiden ja niiden koteloiden tiiviyttä. Luokitus kertoo, kuinka hyvin kyseinen laite on suojattu ulkoisia uhkia, kuten kuumuutta, pölyä ja kosteutta vastaan.

Käytännössä IP-luokitusta voidaan muokata myös keinotekoisin menetelmin. Tästä oiva esimerkki on IP20-luokituksen omaava LED-valonauha, joka on asennettu alumiiniprofiilin sisään. Ledistä saunomisen yhteydessä muodostuvaa lämpöä metallia pitkin ympäristöönsä johtava alumiiniprofiili nostaa tällaisessa tapauksessa valonauhan luokituksen jopa IP44:ksi, jolloin se kestää jo selkeästi enemmän kosteutta ja lämpöä. Alumiiniprofiilin käyttäminen tuo myös käytännön hyötyä, sillä sen suojus on huomattavasti helpompi pitää puhtaana tavanomaiseen LED-nauhaan verrattuna. Mikäli halaut saunaan tunnelmaa mitä upeimmassa väriloistossa, on RGBW-LED-nauha hyvä valinta.

Edellä mainitut ohjenuorat ja säännökset määrittelevät siis pitkälti sitä, minkälaisia valoja kannattaa käyttää missäkin päin saunaa. Esimerkiksi alumiiniprofiilitonta valonauhaa ei suositella asennettavaksi yli 1,2 metrin korkeuteen lämpötilan huomattavan nousun vuoksi.

Alumiiniprofiloidun LED-nauhan lisäksi korkeammalla voidaan käyttää myös perinteisiä yksittäisiä LED-lamppuja, mikäli ne kestävät koviakin lämpötiloja. Ledien saapuessa saunamaailman puolelle upotetut valaisimet olivat varsin suosittuja, mutta tällä hetkellä niiden käyttämistä saunan valaistuksessa ei juurikaan suositella. Tämä johtuu siitä, että kattorakenteen alla sijaitsevaan eristeeseen tai saunan höyrysulkuun ei suositella porattavan minkäänlaisia ylimääräisiä reikiä – ja juuri tämänkaltaista poraamista upotettavat ledit lähes poikkeuksetta vaativat.

Remontti Mestari

Remontti Mestari