Salaojioen tarkistus – Näin vältyt kalliilta laskulta

Etusivu Uncategorized Salaojioen tarkistus – Näin vältyt kalliilta laskulta

Lähes jokaisessa omakoti- ja rivitalossa, iästä huolimatta on salaojaverkosto. Talon ympärille rakennetut salaojat pitävät perustuksen kuivina, kun ne toimivat oikein. Tällä tavalla vältetään kaikki kalliit kosteusvauriot ja remontit. Salaojien avulla pohja-, hule- ja sadevesien kertyminen perustuksiin estetään.

Salaojia tarvitaan ja ne ovat rakennettu varsinkin silloin, kun talossa on matala sokkeli tai vaikkapa kellari. Nämä lisäävät riskiä veden kertymiselle ja sitä kautta homehtumiselle ja lahoamiselle. Jatkuva kosteus on myös hyvä kasvualusta bakteereille, jotka aiheuttavat pahaa hajua jopa talon sisälle asti.

Huonokuntoiselle salaojaverkostolle ei välttämättä ole muuta vaihtoehtoa, kuin remontin tekeminen. Salaojan remontti on kuitenkin talon vaativampia ja tärkeimpiä remontteja. Tästä syystä myös kynnys sen aloittamiseen voi olla korkea. Täytyy kuitenkin muistaa, että aina huonosti toimiva salaoja ei välttämättä viesti remontin tarpeesta vaan syy voi olla muuallakin. Tässä artikkelissa annamme sinulla muutamia vinkkejä, joilla voit parhaimmillaan välttää kalliin remontin kokonaan.

Ongelman löytäminen: Salaojien kunto voi olla vaikea hahmottaa

Vaikka edellä mainitut niksi tietäisi. Voi loppupeleissä olla vaikea hahmottaa, miltä huonokuntoinen salaojaverkosto näyttää. Tyypillisiä huonokuntoisen, tai huonosti toimivan salaojaverkoston merkkejä ovat talon sisällä tunkkainen ja kostea ilma. Jos talossa on kellari, huomaa puutteellisen salaojan toiminnan helposti sieltä käsin esimerkiksi seinän ylenpalttisesta kosteudesta.

Ylempänä mainitut ongelmat ovat kuitenkin erittäin huonoja merkkejä, sillä ne viestivät siitä, että vahinko on jo päässyt tapahtumaan. Talon perustusten kosteusvauriot voivat pahimmillaan tarkoittaa kymmenien tuhansien eurojen hintaista remonttia. Kuitenkin paras tapa välttää tällaiset kalliit remontit on ennaltaehkäiseminen. Jos tiedät mihin puutteellinen salaojien toiminta voi pahimmillaan johtaa, se on myös helppo ennaltaehkäistä. Yksi hyvä tapa salaojien kunnon varmistamiseen on niiden kuvaus.

Ota yhteys ammattilaiseen!

Nopea ja helppo tapa varmistua salaojien kunnosta on veden juoksuttaminen ja silmämääräinen tarkastelu. Ensi etsin salaojaverkoston korkein tarkastuskaivo ja juoksuta sinne esimerkiksi puutarhaletkun avulla vettä. Tämän jälkeen tarkastele toisesta tarkastuskaivosta juoksevaa vettä, epämääräinen veden virta viestii tukoksesta. Tällaisissa tilanteissa kannattaa ottaa yhteys ammattilaiseen, sillä heiltä löytyy esimerkiksi harjat tukosten irroittamista varten. Alempaa löydät vielä yksityiskohtaisen ohjeen salaojien vuositarkastukseen!

Tavallisen vuosihuollon yhteydessä ammattilaiselta kannattaa myös tilata salaojan kuvaus. Tämä tarkoittaa sitä, että huollon yhteydessä kameralla varustettu letku ajetaan salaojaa pitkin ja se kuvataan läpikotaisin. Tällä tavalla saavutetaan kaksi tärkeää päämäärää: Salaoja varmistetaan tukoksista vapaaksi, sekä sen kunto kartoitetaan läpikotaisin. Huonokuntoisen salaojaverkoston ilmentyessä, voidaan jo salaojaremonttia alkaa suunnittelemaan, jo ennen kuin kallista kosteusvauriota on päässyt syntymään.

Näin tarkistat salaojat – helppo ohje!

  1. Kierrä ensin talo ympäri ja tarkasta silmämääräisesti seinien alareunat, salaojakaivojen ja sadevesikaivojen reunat.
  1. Jos et tiedä salaojien tarkkaa sijaintia, ne löytyvät pohjapiirustuksesta!
  1. Aloita sisäpuolinen tarkastus irroittamalla salaojan tarkastuskaivon kansi
  1. Tässä vaiheessa kannattaa tyhjentää kaivon lietepesä jos se on täynnä.
  1. Katso syvälle salaojaan taskulampun avulla, kaivon vedenpinta ei saa olla salaojaputken alareunaa ylempänä.
  1. Mikäli vedenpinta on korkeammalla, voi mahdollista tukosta yrittää irrottaa esimerkiksi puutarhaletkua avuksi käyttäen.
  1. Lopuksi tarkista, että esimerkiksi sadevesi ohjautuu oikea tavalla sadevesikaivoon

Näillä ohjeilla tarkistat nopeasti ja helposti talosi salaojat. Jos veden virtaus salaojaputkessa oli epäsäännöllistä, tai mahdollista tukosta ei saatu poistettua. Kannattaa joka tapauksessa ottaa yhteys ammattilaiseen. Muista aina, että ammattilaisen tekemä tarkastus on pieni hinta isosta kosteusvauriosta!

Picture of Reiska

Reiska