Kesämökin remontti edessä? – vinkit mökkiremontin suunnitteluun

Etusivu Kodin remontit Kesämökin remontti edessä? – vinkit mökkiremontin suunnitteluun
kesämökki

Mökkikauden lähestyessä usea mökin omistaja kohtaa saman kysymyksen: olisiko vihdoin aika toteuttaa vanhan kesämökin remontti?

Mökkiremontin suunnittelu on pitkä ja tarkkaan harkittava toimenpide, jonka kanssa ei tule hätäillä. Panostamalla suunnitteluun varmistat onnistuneen mökkiremontin, vältät turhan säätämisen ja säästät selvää rahaa.

Keräsimme yhteen parhaat vinkit mökkiremontin suunnitteluun, ja mihin kannattaa eritoten kiinnittää huomiota.

Remonttitarpeen kartoitus

Jokaisen mökkiremontin suunnittelu alkaa tarpeiden kartoituksella. Onko tarkoituksena laittaa koko mökin ulkoasu uusiksi vai tehdä vain pieni pintaremontti?

Mökin kunto tulisi tarkastaa aina ennen mökkikautta ja myös kauden jälkeen, jotta voi hyvissä ajoin aloittaa ensi kesän mahdollisen remontin suunnittelun.

Mökin kuntoa tarkastaessa tulisi kiinnittää huomiota pintojen lisäksi mökin rakenteisiin, esimerkiksi perustukset, sokkeli ja katto ovat alttiita talven pakkasille ja vaihtelevan sään aiheuttamalle kulumiselle.

Jos kartoituksen jälkeen lopputulos on remontti, täytyy jo suunnittelun alkuvaiheessa olla selvillä onko mökki menossa remontin jälkeen myyntiin vai omaan käyttöön.

Mökin mennessä myyntiin kannattaa tutustua mökin sisustus- ja remonttitrendeihin, jolloin varmistat mökin menemisen kaupaksi nopeasti. Inspiraatiota saat esimerkiksi sisustuslehdistä tai TV-ohjelmista.

Omaan käyttöön remontoidessa voit käyttää omaa mielikuvitustasi ja tehdä mökistä juuri omanlaisesi, ja voit huoletta unohtaa muodikkaiden trendien seuraamisen.

Aikataulu – aloittamalla hyvissä ajoin vältät turhan säätämisen

Mökkiremontin suunnittelu on hyvä aloittaa hyvissä ajoin, mielellään jo mökkikautta edeltävänä talvena. Aloittamalla ajoissa saat suunnittelun pois alta ennen kesää, ja pääset aloittamaan remontin heti mökkikauden alussa.

Suomen kesä on lyhyt, joten remonttiin käytettävissä oleva aika on rajallista.

Vaikka tilaisit remontin avaimet käteen -pakettina, on suunnittelu silti hyvä aloittaa ajoissa. Suosituimpien remonttifirmojen kalenterit täyttyvät ja loppukeväästä.

Budjetti – kallis vai edullinen mökkiremontti?

Suunnittelun alkuvaiheilla on tärkeä määrittää mökkiremontille tarkka budjetti, joka määräytyy suurimmaksi osaksi remontin laajuuden mukaan.

Tässä vaiheessa on myös hyvä ottaa kissa pöydälle ja kohdata se suurin kysymys: toteutetaanko mökkiremontti käteiskaupalla vai tarvitaanko mahdollisesti kulutusluottoa?

Vastaus ei riipu pelkästään remontin laajuudesta, vaan myös kuinka akuutti remontti on kyseessä. Jos lainaa on otettava, käyttää sen mieluummin vuotavan katon korjaamiseen kuin esteettisistä syistä tehtävään pintaremonttiin.

Mökkiremontti on mahdollista toteuttaa niin pienellä kuin suurella budjetilla. Jos olet pienemmällä budjetilla liikkeellä, säästät selvää rahaa tekemällä remontin itse. Remontin tekeminen itse on kuitenkin aikaa vievää, sekä se vaatii ammattitaitoa ja osaamista.

Suuremmalla budjetilla voit tilata remontin suoraan avaimet käteen -pakettina, joka on huomattavasti vaivattomampi ratkaisu. Kotitalousvähennys on käytettävissä myös mökkiremontissa, jos kyseessä on vanhan korjaamista eikä uuden rakentamista.

Avaimet käteen -pakettia tilatessa tulee muistaa kilpailuttaa eri toimijat, sekä vertailla tarjouksia.

Kesämökin suuremmat remontit

Kesämökin kattoremontti

Kattoremontti on suurimpia kesämökin remontteja, joten sen huolellinen suunnittelu on ehdottoman tärkeää.

Kesämökin kattoremontti on kuitenkin omakotitalon kattoremonttia helpompi prosessi, jonka voi tarvittaessa tehdä myös itse.

Itse tehtäessä voit säästää satoja, jopa tuhansia euroja.

Suunnittelussa on hyvä ottaa huomioon eri kattomateriaalit, ja niiden soveltuvuus nimenomaan omalle kesämökille. Materiaalivalinnassa kannattaa myös ottaa huomioon teetkö kattoremontin itse, vai tilaatko sen suoraan kattoremonttifirmalta, sillä osa materiaaleista on huomattavasti helpompia asentaa kuin toiset.

Esimerkiksi perinteinen huopakatto on suhteellisen helppo asentaa itse, mutta jos valinta on esimerkiksi tiilikatto tai moderni konesaumattu peltikatto on järkevää kääntyä kattoalan ammattilaisen puoleen.

Ikkuna- ja oviremontti

Kesämökin ikkunat ja ovet olisi hyvä uusia tai vähintäänkin huoltaa tasaisin väliajoin.

Kokonaisvaltaista mökkiremonttia suunniteltaessa ei tule unohtaa ikkunoiden ja ovien merkitystä. Hyväkuntoiset ja -laatuiset ikkunat ja ovet ovat ensinnäkin turvallisia ja eristäviä, sekä niiden vaikutus mökin yleisilmeelle on merkittävä.

Jos ikkunoiden ja ovien yhteensopivuutta mökin ulkoasun kanssa ei huomioi, voi lopputulos olla hyvinkin epäesteettinen.

Pihasaunan remontti

Pihasauna löytyy lähes jokaisen mökin pihapiiristä, ja sen uusiminen tehdään usein osana mökkiremonttia.

Pihasaunan remontissa on tasan kaksi vaihtoehtoa: ehostetaanko vanhaa saunaa vai rakennetaanko kokonaan uusi?

Vanhan pihasaunan remontti koostuu usein pintojen, lauteiden sekä kiukaan uusimisesta, kun taas kokonaan uuden saunan rakentaminen on huomattavasti pidempi ja kalliimpi prosessi. Uuden saunan voit toki rakentaa itse, mutta vaivattomampi ratkaisu on tilata valmis paketti joko kasattuna tai valmiina osina.

Pihasaunan lisäksi ei tule unohtaa mökin muita ulkorakennuksia, kuten ulkohuussia tai grillikotaa.

Mökin pintaremontti

Mökin pintaremonttien suunnittelu on suurempia remontteja huomattavasti vaivattomampi prosess, sillä huomioitavia tekijöitä on selkeästi vähemmän. Suurimmat valinnat ovat lähinnä esteettisiä, esimerkiksi seinien tai sisäkaton väri, ja niiden soveltuvuus mökin sisustukseen.

Pintaremontti on helppo toteuttaa itse, useimmissa tilanteissa pintojen maalaus tai käsittely on riittävää. Suunnittelussa tulee ottaa huomioon maalien ja pinnoitteiden yhteensopivuus materiaaleihin, esimerkiksi jos kyseessä on hirsimökki, tulisi käyttää vain ekologisia ja luonnonmukaisia pinnoitteita.

Värivalintoihin on helppo löytää inspiraatiota, erilaisten sisustusblogien ja -lehtien lisäksi useat ammattilaiset antavat mielellään suuntaa antavia vinkkejä. Esimerkiksi maalia ostaessa myyjät auttavat sinua mielellään valitsemaan juuri oikean vaihtoehdon.

Mitä ottaa huomioon mökkiremontin suunnittelussa?

  • Kartoita lähtötilanne ja remontin tarve.
  • Määritä tarkka budjetti
  • Aloita suunnittelu hyvissä ajoin.
  • Päätä teetkö remontin itse vai tilaatko avaimet käteen -pakettina?
  • Ota huomioon remontin kiireellisyys, esimerkiksi vuotavan katon kanssa ei tulisi viivytellä.
Picture of Reiska

Reiska