Ajoissa tehdyllä kattoremontilla voit pidentää nykyisen kattosi käyttöikää merkittävästi, välttyä suurilta ja kalliilta ongelmilta sekä nostaa talosi arvoa.
Jokainen suomalainen tuntee rakkaan kotimaamme sääolosuhteet kuin omat taskunsa, mutta kertauksena todettakoon, että Suomessa on tyypillisesti noin 180 päivää vuodessa, jolloin sataa edes vähän. Suomessa sadetta saadaan taivaalta monessa eri muodossa, kuten lumena, räntänä ja vetenä. Kaikki nämä asettavat talosi katon todelliseen testiin ja rasitukseen.
Kotitalossasi katon päätehtävänä on suojata asuntoasi ja sen rakenteita erilaisilta luonnonvoimilta, kuten edellä mainitulta sateelta sekä tuulelta ja tietenkin pitää lämpö sisällä talossa. Siksi maapallon pohjoisella, kylmällä ja sateisella, puoliskolla sijaitsevien suomalaisten kotitalouksien kohdalla ei voikaan liikaa korostaa katosta huolehtimisen merkitystä.
Mutta miten kuntoa tarkkaillaan ja koska katto tulisi remontoida? Vastauksia edellä esitettyihin kysymyksiin löydät tästä artikkelista, mutta yleisesti sanottuna katto tulisi remontoida viimeistään siinä vaiheessa, kun sen pinnassa näkyy vaurioita tai jotain nestemäistä pääsee sisään tai sen rakenteisiin.
Katon kunnon tarkastus on ensimmäinen askel
Yleispätevän nyrkkisäännön mukaan katon kunto tulisi tarkastaa vähintään kerran vuodessa- Hyvät ja loogiset ajankohdat kuntotarkistuksen tekemiselle ovat esimerkiksi keväällä ja loppusyksystä, eli heti lumien sulettua ja juuri ennen ensilumen satamista. Näin mahdollisiin talven aikana syntyneisiin vaurioihin voidaan puuttua nopeasti, kun taas syksyn tarkastus antaa mahdollisuuden tehdä tarvittavia korjauksia ennen uuden talvikauden alkamista.
Katon kunnon tarkastamisen voi aloittaa tarkastamalla katon maalipinnan. Erilaiset luonnonmateriaalit, kuten lehdet, kävyt ja neulaset saattavat pitää katon jatkuvasti kosteana, joka puolestaan voi johtaa maalipinnan vaurioitumiseen. Vaurioitunut maalipinta avaa kosteudelle reitin katon sisempiin kerroksiin, joten uudelleenmaalaus on syytä suorittaa pikaisesti. Vastamaalatulla katolla on positiivinen vaikutus myös talosi julkisivun yleisilmeeseen sekä kiinteistön arvoon.
Maalipinnan lisäksi on erittäin tärkeää tarkastaa, missä kunnossa katon kiinnikkeet, ilmanvaihto ja sadevesijärjestelmä ovat. Erityistä huomiota on syytä kiinnittää Suomen säiden vuoksi sadevesijärjestelmään, jossa ilmenevät tukokset saattavat aiheuttaa merkittävää jäätymistä ja korroosiota. Myös ilmanvaihtoon kannattaa paneutua kunnolla, sillä mikäli katon alusrakenteet eivät pääse tuulettumaan kunnolla, voi niihin kertyä kosteutta ja sitä myöden homevaurioita.
Katon maalipinnan tarkastamisen voi suorittaa itse silmämääräisesti, mutta tarkemmat tutkimukset on syytä jättää alan rautaisten ammattilaisten hoidettavaksi.
Milloin kattoremontti pitää tehdä?
Mikäli katon tutkimukset paljastavat vaurioita, on syytä alkaa pikaisesti suunnittelemaan kattoremonttia. Tietyissä tapauksissa katto kannattaa uusia, vaikka siinä ei akuutteja vaurioita ilmenisikään. Esimerkkinä tällaisesta tilanteesta käy se, että katon takuu on umpeutumassa lähiaikoina. On syytä pitää mielessä, ettei mikään materiaali ole ikuista, eli myös kattomateriaaleilla on oma käyttöikänsä. Siksi onkin viisasta ajoittaa oman asunnon kattoremontti viimeistään takuun umpeutumisen yhteyteen.
Välillä katto itsessään antaa myös selkeitä vihjeitä siitä, että remontti olisi jo paikallaan. Selvin merkki kattoremontin ajankohtaisuudesta on taloon sisälle tai talon rakenteisiin tuleva vesi. Muita helposti tunnistettavia merkkejä kattoremontin tarpeellisuudesta ovat esimerkiksi katossa ilmenevät painaumat sekä kiinnikkeiden heikko kunto. Ensioireita katon ongelmista voivat olla myös katon hilseily, kupruilu ja ruostuminen sekä alapohjaan pakkasella muodostunut jää.
Mikäli kattosi kunto tai ikä pohdituttaa, kannattaa suosiolla ottaa yhteyttä lähimpään kattofirmaan. Useimmat yritykset tekevät veloituksetta kattojen kuntotarkastuksia, jotka takaavat sinulle sikeämmät yöunet. Tarkastuksen yhteydessä saat selkeät neuvot tarvittavista toimenpiteistä sekä tarkan kuvauksen kattosi kunnosta.
Ammattilaisiin on syytä ottaa yhteyttä erittäin matalalla kynnyksellä, sillä katon asianmukainen tarkastaminen ja huoltaminen pidentävät sen käyttöikää merkittävästi ja suojelevat taloasi monilta erilaisilta vaurioilta.
Kuinka usein kattoremontti pitää tehdä?
Kattoremontin tarpeen yleisyyteen vaikuttavat olennaisesti talon sijainti, käytetyt materiaalit sekä se, kuinka usein ja huolellisesti kattoa on tarkistettu ja huollettu. Yleisellä tasolla vanhojen vesikatteiden käyttöikä voidaan laskennallisesti asettaa noin 30 vuoteen, mutta mikäli kattoa on huollettu hyvin, voi sen käyttöikä nousta jopa 50 vuoteen.
Tiettyyn ikään saapuessaan katon materiaalit saavuttavat sen pisteen, että huoltotoimenpiteillä voidaan ainoastaan paikata kriittisimmät ongelmat, mutta varsinaisia käyttövuosia ei enää saada lisää. Tällaisessa tapauksessa on syytä lähteä kartoittamaan uuteen kattoon investoimista, ennen kuin ikääntyvä katto aiheuttaa taloon mittavampia vahinkoja.
Jokaisen omassa talossa asuvan on siis syytä pitää tietyt perusprinsiipit mielessä: katon kunto on syytä tarkastaa riittävän usein ammattilaisten toimesta ja tarkastuksessa ilmenneisiin ongelmiin on syytä puuttua välittömästi. Näin voit parhaassa tapauksessa jopa lähes kaksinkertaistaa kattosi käyttöiän!