Viemäri tukossa? Näin avaat sen helposti – 6 niksiä

Etusivu Kodinhoito Viemäri tukossa? Näin avaat sen helposti – 6 niksiä

Tukkeutunut viemäri on ärsyttävä ja mahdollisesti erittäin vakava haitta niin keittiössä kuin kylpyhuoneessakin. Pahimmillaan tukkeutunut viemäri voi johtaa jopa mittavaan vesivahinkoon, joten se on aina syytä ottaa tosissaan ja avata mahdollisimman nopeasti.

Helpoin tapa hoitaa tukkeutunut viemäri on kutsua paikalle ammattilainen. Aina ammattilaisen tilaaminen ei kuitenkaan ole tarpeen, vaan monissa tapauksissa tukkeutuneen viemärin pystyy hoitamaan näppärästi kotikonstein. Viemärin avaaminen itse tulee myös huomattavasti edullisemmaksi kuin putkimiehelle maksaminen.

Tässä artikkelissa esittelemme kuusi erittäin kätevää niksiä, joiden avulla saat avattua pahastikin tukkeutuneen viemärin itse. Näiden vinkkien avulla säästät merkittävästi rahaa sekä ennen kaikkea vältyt kalliilta, pitkäkestoisilta ja työläiltä vesivahinkojen aiheuttamilta remonteilta.

Ennen vinkkien läpikäyntiä on hyvä huomauttaa turva-asioista. Jos ja kun päätät avata tukkeutuneen viemärin itse, on syytä suojautua asianmukaisella tavalla. Suojalasien ja -käsineiden pukeminen on melkeinpä vähimmäisvaatimus, jonka lisäksi suosittelemme valitsemaan peittävän vaatetuksen, jonka likaantuminen ei haittaa. Sitten itse viemärinavausniksien kimppuun!


1) Viemäri auki kemikaalien avulla

Kun viemäri tukkeutuu, tulee monelle meistä ensimmäisenä mieleen kaupan hyllyltä tai hyvässä lykyssä kodin siivouskaapista löytyvät kemikaalit. Usein erilaiset lähimarkettien viemärinavaajat ajavat asiansa, mutta autuaaksi nekään eivät tee. Kemikaalien teho saattaa jäädä heikoksi, sillä ne eivät sovi kaikenlaisten tukosten avaamiseen.

Kemikaalien kanssa toimiessa on syytä kiinnittää huomiota siihen, että varsinkin nestemäiset putkenavaajat sisältävät lähes poikkeuksetta klooria, valkaisuainetta tai ammoniakkia ja ovat siten syövyttäviä aineita. Ne saattavat aiheuttaa myös hengitysvaikeuksia, joten käyttöohjeeseen perehtyminen on äärimmäisen tärkeää.

2) Viemärin avaamiseen tarvittavat välineet löytyvät keittiön kaapeista

Mikäli haluat käyttää kemikaalien sijaan hieman neutraalimpia ja ennen kaikkea luontoystävällisempiä aineita tukkeutuneen viemärin avaamiseen, suosittelemme nappaamaan elintarvikekaapista ruokasoodan ja etikan.

Projekti kannattaa aloittaa huuhtelemalla viemäriä muutaman minuutin ajan niin kuumalla vedellä, kuin hanasta vain suinkaan saa laskettua. Huuhtelun tehostamiseksi perään suositellaan kaatamaan myös liedellä tai vedenkeittimellä keitettyä kiehuvaa vettä, joka on omiaan pehmentämään putkistoon juuttunutta rasvaa. Huolellisen huuhtelun jälkeen viemäriin kaadetaan noin 1 dl ruokasoodaa ja 2 dl väki- tai valkoviinietikkaa, jolloin aikaan saadaan voimakkaasti kupliva ja sihisevä reaktio. Noin kymmenen minuutin vaikutusajan jälkeen viemäri tulee vielä huuhdella lämpimällä vedellä, jonka jälkeen sen tulisi jälleen vetää normaaliin tapaan.

Mikäli keittiöstäsi ei jostain syystä löydy ruokasoodaa, voit korvata sen tavallisella ruokasuolalla. Tällöin seoksen suhteet muuttuvat hieman, sillä yhteen desilitraan etikkaa tulisi sekoittaa teelusikallinen suolaa. Tällaisessa tapauksessa seos tulee huuhdella kiehuvalla vedellä sen vaikutusajan jälkeen.

Ruokasooda ja etikka toimivat viemärin avaamisen lisäksi myös monissa muissa kodin arkisissa siivousaskareissa. Lisää näppäriä vinkkejä edellä mainituilla aineilla siivoamiseen löydät muun muassa Cleanipedia-verkkosivustolta.


3) Viemäripumppu on tehokas ja hyödyllinen apuväline

Myös karhupumppuna tunnettu viemäripumppu on näppärä työväline, jonka avulla viemärin avaamisen pitäisi olla varsin simppeli projekti. Ideana on asettaa pumppu avattavan viemäriaukon päälle ja toistamalla pumppaavaa liikettä. Lavuaaria pumpatessa on kuitenkin tärkeää olla varovainen, ettei aiheuta lisää vahinkoa viemäriin ja putkistoon.

4) Yllättävää ja tehokasta apua tiskiaineesta

Kyllä, tiskiaine on ensisijaisesti tarkoitettu astioiden puhdistukseen, mutta se voi toimia yllättävän tehokkaana apukeinona tukkiutuneen viemärin avaamisessa. Kaiken lisäksi kyseessä on todella yksinkertainen toimenpide: kaada noin kaksi desilitraa nestemäistä tiskiainetta viemäriin, odota puolisen tuntia ja huuhtele viemäri putkistosta kaatamalla perään runsaasti kiehuvaa vettä. Lopuksi testaa viemärin vetävyys laskemalla hanasta viileää tai korkeintaan kädenlämpöistä vettä.

5) Tukokselle ja pahalle hajulle kyytiä tuorehiivalla ja vedellä

Jos tiskiaineen käyttäminen oli yllättävä ja yksinkertainen tapa avata tukkeutunut viemäri, samaa voi sanoa tästä niksistä. Sekoittamalla pussillisen tuorehiivaa noin puoleen litraan kiehuvaa vettä saat aikaan seoksen, josta on viemärille paljon hyötyä. Kaada seos viemäriin, anna vaikuttaa mieluusti yön yli ja huuhtele seuraavana aamuna mahdollisimman kuumalla vedellä.

Tämän niksin pitäisi auttaa paitsi avaamaan tukkeutunut viemäri, myös karkottamaan viemäriin pesiytyneet pahat hajut. Kaksi kärpästä yhdellä iskulla siis!


6) Hajulukon puhdistaminen

Mikäli varsinaiset viemärinavaustoimenpiteet eivät tuota toivottua tulosta, kannattaa aina tarkistaa lavuaarin alta löytyvä hajulukko. Hajulukon tehtävä on estää viemärin pahojen hajujen päätyminen sisäilmaan, mutta se saattaa myös olla syynä viemärin vetämättömyyteen.

Irrota hajulukko, pese se huolellisesti esimerkiksi siivouskäyttöön varatulla tiskiharjalla ja vahvalla puhdistusaineella ja aseta hajulukko takaisin paikalleen. Takaisin asennettaessa on tärkeää tarkastaa, etteivät hajulukon osat jää vinoon tai tiivisteet kiinnity huonosti. Helpoiten tarkastus onnistuu laskemalla lavuaariin runsaasti vettä asennuksen jälkeen.

Ennen hajulukon avaamista on syytä huomioida, että kyseisen projektin yhteydessä hajulukosta tulee vettä ja likaa. Ennen avaamista kannattaa siis sijoittaa hajulukon alle jonkinlainen astia, johon vedet ja liat pääsevät valumaan vapaasti sotkematta paikkoja.


Mitä jos kotikonstit eivät auta?

Joissain tapauksissa kotikonstein avaaminen ei yksinkertaisesti onnistu. Tällaiseen tilanteeseen saattaa törmätä esimerkiksi silloin, kun viemäriä ei ole säännöllisesti huollettu tai huuhdeltu kuumalla vedellä. Tällöin paikalle kannattaa suosiolla kutsua ammattilainen, sillä putkisto on saattanut jopa reikiintyä kovettuneen lian ja rasvan seurauksena, jolloin viemärin avaaminen kotikonstein saattaa aiheuttaa vain lisää ongelmia.

Kun viemäri on avattu, on seuraava looginen askel siirtyä kylpyhuoneen pintojen puhdistuksen pariin. Helppo ei sekään rasti ole, varsinkaan jos kaakeleihin on päässyt pinttymään likaa. Mutta ei hätää, sivustoltamme löydät Näin kylpyhuoneen kaakeleiden puhdistus onnistuu helposti – 3 tehokasta vinkkiä -artikkelin, jonka avulla paatuneinkin likatahra katoaa kaakeleistasi alta aika yksikön!

Viemärin avaamiseen ja kylpyhuoneen kaakeleiden puhdistukseen liittyvien ohjeiden lisäksi löydät Remontti-Infosta myös muuhun kodin huoltamisessa ja remontoimisessa auttavia niksejä! Ennen kotinikkariksi ryhtymistä suosittelemme kertaamaan perusaskeleet 5 vinkkiä tee-se-itse remontointiin -artikkelin avulla.

Picture of Remontti Mestari

Remontti Mestari