Öljylämmityksen vaihto ilma-vesilämpöpumppuun: Näin paljon säästät

Etusivu Koneet ja työkalut Öljylämmityksen vaihto ilma-vesilämpöpumppuun: Näin paljon säästät
ilmavesilämpöpumppu

Onko öljylämmityksen vaihto ilma-vesilämpöpumppuun mielessäsi? Tiesitkö, että voit säästää huomattavasti rahaa tekemällä tämän vaihdon? Polttoöljyn hinnan vaihdellessa jatkuvasti monet suomalaiset ovatkin alkaneet miettiä, olisiko jo aika hyvästellä öljylämmitys ja ottaa askel kohti energiatehokkaampaa ja taloudellista tapaa lämmittää kotinsa. 

Jos olet yksi heistä, tämä artikkeli on juuri sinulle. Jatkamalla lukemista, saat selville kuinka paljon voit säästää vaihtamalla öljylämmityksen ilma-vesilämpöpumppuun.

Vaihtelevat sääolosuhteet asettavat haasteita lämmitykselle, mutta onneksi teknologia on ottanut isoja harppauksia eteenpäin. Se ei ainoastaan tee elämästämme helpompaa, vaan myös säästää rahaa.

Miksi harkita öljylämmityksen vaihtamista ilmavesilämpöpumppuun?

Ajatus öljylämmityksestä ilmavesilämpöpumppuun siirtymisestä voi tuntua kalliilta ja vaivalloiselta, mutta on monia vakuuttavia syitä harkita tätä vaihtoehtoa. Lopulta saatat ihmetellä, miksi et ole vaihtanut aikaisemmin. 

  • Öljylämmityksen haasteet: Öljylämmityksen ylläpito ei ole vain taloudellisesti kallista vaan myös ympäristölle haitallista. Onneksi meillä on vaihtoehtoja, jotka voivat helpottaa sekä lompakkoamme että paineita maapallon päälle. Tähän me astumme kuvaan! 
  • Tehokkuus: Ilmavesilämpöpumput toimivat erittäin tehokkaasti, mikä tekee niistä erinomaisen vaihtoehdon öljylämmitykseen verrattuna. Ne käyttävät ulkoilman lämpöä kodin lämmittämiseen, mikä tekee niistä ympäristöystävällisiä ja kustannustehokkaita. 
  • Kestävyys: Hyvin huollettu ilmavesilämpöpumppu voi kestää jopa 20 vuotta, toisin kuin öljylämmitysjärjestelmät, jotka saattavat tarvita uusimista paljon aikaisemmin.
  • Ympäristöystävällisyys: Ilmavesilämpöpumput ovat ympäristöystävällisempi valinta, koska ne eivät tuota hiilipäästöjä. Tämä johtuu siitä, että ne käyttävät ulkoilman lämpöenergiaa sen sijaan, että polttaisivat fossiilisia polttoaineita. 

Säästömahdollisuudet ilmavesilämpöpumpun avulla

Vaihtamalla öljylämmityksen ilmavesilämpöpumppuun, voi saavuttaa huomattavia säästöjä. Riippumatta asutko modernissa omakotitalossa tai vanhemmassa puutalossa, öljylämmityksen vaihtaminen ilmavesilämpöpumppuun voi merkitä jopa tuhansien eurojen vuosittaisia säästöjä.

Ilmavesilämpöpumppu on ympäristöystävällinen ja tehokas lämmitystapa, joka hyödyntää ulkoilman lämpötilaa lämmitysenergian tuottamiseksi. On sanomattakin selvää, että tämän tekniikan ansiosta, lämmityskustannukset laskevat merkittävästi verrattuna perinteiseen öljylämmitykseen.

Muista: Voit hyödyntää kotitalousvähennyksen ilmavesilämpöpumpun hankintaan.

Paljonko ilmavesilämpöpumppu säästää vuodessa?

Tämä on kysymys, joka varmasti pyörii monien mielessä. Säästön määrä riippuu monesta tekijästä, joten yksiselitteistä vastausta on vaikea antaa. 

Tarkempien laskelmien mukaan, talokohtaiset säästöt voivat olla jopa tuhansia euroja vuodessa. Esimerkiksi omakotitalossa, jossa käytetään vuodessa noin 2000 litraa öljyä, voidaan ilmavesilämpöpumpulla säästää jopa 1500-2000 euroa vuodessa. Täyden öljysäiliön hinta voi olla jopa 1500 euroa, joten säästöt ovat merkittäviä. 

Tämä tarkoittaa, että ilmavesilämpöpumppuun investointi maksaa itsensä takaisin jo muutamassa vuodessa. Kyseessä on siis erittäin kustannustehokas ratkaisu pitkällä aikavälillä. 

Muistathan: Jokainen talo on yksilö, joten laskelmat ovat suuntaa antavia. Säästöjen määrään vaikuttavat monet tekijät, kuten talon koko, lämpöeristys, asukkaiden määrä ja elämäntavat.

Milloin ilmavesilämpöpumppu maksaa itsensä takaisin?

Kuten aiemmin mainittu, ilmavesilämpöpumpun hankinta ja asennus vaatii alkuinvestoinnin. Tässä kohdassa kysytään usein: ”Milloin ilmavesilämpöpumppu maksaa itsensä takaisin?” 

Tämän kokonaiskustannuksen takaisinmaksuaika riippuu monista tekijöistä, kuten asunnon koosta, lämmitystä tarvitsevien tilojen määrästä, pumpun tehokkuudesta ja nykyisestä lämmitysjärjestelmän kulutuksesta. 

Ammattilaisen asentaman laadukkaan ilmavesilämpöpumpun takaisinmaksuajaksi tulee tyypillisesti noin 6-10 vuotta, riippuen öljyn hinnan vaihteluista ja lämmitystarpeesta. Mitä enemmän taloa lämmitetään ja mitä kylmempi ilmasto, sitä nopeammin investointi maksaa itsensä takaisin. 

Tätä voidaan harkita hyvänä investointina, kun otetaan huomioon, että ilmavesilämpöpumppujen käyttöikä on yleensä 20-25 vuotta.

Yhteenveto – Kannattaako öljylämmitys vaihtaa vesi-ilmalämpöpumppuun?

Ilmavesilämpöpumppu on suuri investointi, mutta se on investointi, joka maksaa itsensä takaisin useita kertoja. Säästöt eivät ole pelkästään rahallisia, vaan myös ympäristöllisiä. Öljylämmityksen korvaaminen ilmavesilämpöpumpulla vähentää merkittävästi hiilidioksidipäästöjä, joten teet myös planeetalle palveluksen.

Kun otetaan huomioon kaikki edellä mainitut seikat: taloudellinen hyöty, ekologinen vaikutus sekä kodin mukavuuden lisääntyminen, voidaan melko rohkeasti sanoa, että öljylämmityksen vaihtaminen ilmavesilämpöpumppuun on kannattava päätös.

Picture of Reiska

Reiska