Kotitalousvähennys 2022 – näin maksimoit hyödyn

Etusivu Remontointi Kotitalousvähennys 2022 – näin maksimoit hyödyn
Kotitalousvähennys on kaikille sama, mutta noudattamalla tämän artikkelin vinkkejä voit saavuttaa sille täyden hyödyn.

Kotitalousvähennys on yksityishenkilölle myönnetty verovähennys, jonka voi hyödyntää joko hoiva- tai hoitotyöstä tai rakennuksen remontti- ja kunnossapitotöistä. Nykyisen kaltainen kotitalousvähennys on ollut käytössä ja yli 20 vuotta. 

Kotitalousvähennyksen tarkoitus on rohkaista talonomistajia tilaamaan palveluita yrityksiltä, edistää talojen kunnossapitoa ja torjua samalla harmaata taloutta.

Kotitalousvähennys vähennetään useimmiten ansiotulojen verotuksesta, joten voit säästää selvää rahaa hyödyntämällä vähennyksen oikein.

Kotitalousvähennys on henkilökohtainen, joten pariskunta voi saada tuplahyödyn yhteisen kodin remontissa.

Hyödyntämällä kotitalousvähennyksen oikein voit säästää remontissasi sievoisen summan. Vähennyksen määrä yleisimpien remonttien kohdalla on 40 prosenttia työn osuudesta, ja maksimissaan 2250 €. Omavastuu remonttien kohdalla on 100 €.

Kotitalousvähennys uudistui vuonna 2022, joten keräsimme yhteen parhaat vinkit kuinka saat kotitalousvähennyksestä maksimaalisen hyödyn.

Kotitalousvähennyksen uudistus 2022

Vuodesta 2022 alkaen kotitalousvähennyksen enimmäismäärä on 3500 euroa ja 60 prosenttia työn osuudesta. Uudistus koskee kotitalous-, hoito- ja hoivatyötä ja öljylämmityksestä luopumista.

Uudistukset eivät ole pysyviä, joten hyödyn saamiseksi tulee toimia ripeästi. Kotitalous-, hoito- ja hoivatyön korotus on voimassa vain tämän ja ensi vuoden, ja öljylämmityksestä vaihtamisen korotus aina vuoteen 2027 asti.

Öljylämmityksestä luopuessa olet myös oikeutettu ELY-keskuksen myöntämään avustustukseen öljylämmityksestä luopumiseen.

Avustuksen saaminen edellyttää öljylämmityksen vaihtamisen ekologiseen vaihtoehtoon kuten maalämpöön tai ilmalämpöpumppuun, joten avustus ei ole saatavilla jos uusi lämmitysjärjestelmä toimii fossiilisella polttoaineella.

Et kuitenkaan voi saada molempia avustuksia samaan remonttiin.

Milloin ELY-keskuksen myöntämä tuki on kannattavampi:

ELY-keskus myöntää 4000 euron avustuksen kun vaihdat öljylämmityksen maalämpöön, ilmavesilämpöpumppuun tai kaukolämpöön.

Tällöin ELY-keskuksen tuki on suurempi kuin kotitalousvähennys, joten kotitalousvähennys kannattaa säästää johonkin toiseen remonttiin.

Milloin kotitalousvähennys on kannattavampi:

ELY-keskuksen myöntämä avustus on 2500 euroa kun uusi lämmitysjärjestelmä on joku muu kuin edellä mainituista vaihtoehdoista.

Jos olet vaihtamassa öljylämmitystä esimerkiksi puulämmitykseen, aurinkolämpöön tai aurinkopaneeleihin, on kotitalousvähennys kannattavampi vaihtoehto.

Öljylämmitykselle paras korvaava lämmitysmuoto on kuitenkin aina talokohtaista, joten eri vaihtoehtojen hyötyihin ja haittoihin on järkevää perehtyä ajan kanssa, ja tehdä tarkat euromääräiset laskelman vähennyksen hyödyntämisestä.

Jos omistat talon puolison kanssa, olette molemmat oikeutettuja kotitalousvähennykseen. Tässä tilanteessa käytettävissä oleva vähennys voi nousta jopa 7000 euroon.

Kuinka saat täyden hyödyn kotitalousvähennyksestä?

Vaikka kotitalousvähennyksen määrä on kaikille sama, voi pienellä suunnittelulla saavuttaa täyden hyödyn.

Pariskunnan yhteisen kodin remontti

Kotitalousvähennys on henkilökohtainen, joten yhteisen kodin molemmat osapuolet ovat oikeutettuja kotitalousvähennykseen. Näin ollen kotitalousvähennyksen määrä voi nousta jopa 7000€ euroon vuodessa.

Niin sanottu tuplahyöty on järkevintä käyttää omakotitalon suurempiin remontteihin, kuten lämmitysjärjestelmän vaihtoon.

Tee remontti vuodenvaihteessa

Kotitalousvähennys on voimassa sen vuoden verotuksessa kun lasku on maksettu. Jos remontti maksetaan usealla eri laskulla, kannattaa remontti tehdä vuoden vaihteessa ja jakaa laskut eri kalenterivuosille.

Et kuitenkaan voi huijata tekemällä remontin kesällä ja maksamalla sen vasta ensi vuonna, vaan remontin ajankohdan täytyy osua vuodenvaihteeseen.

Hyödynnä kotitalousvähennys remonttiin mitä et voi tehdä itse

Suuren osan kodin remonteista voi tehdä itse, joten kotitalousvähennys on järkevintä käyttää remonttiin joka vaatii luvanvaraisen ammattilaisen. Näissä remonteissa on myös usein suurin työn osuus, jolloin kotitalousvähennys tuo suurimman hyödyn.

Esimerkiksi putkiremontti tai suurempi sähköurakka ovat erinomaisia kotitalousvähennyksen käyttökohteita. Molempien remonttien hinnasta suuri osa on työn osuutta.

Mihin kotitalousvähennyksen voi hyödyntää?

Kotitalous ja hoitotyöt

Remonttien lisäksi voit hyödyntää kotitalousvähennystä hoiva-, hoito ja kotitaloustöihin.

Esimerkkejä:

  • Lasten ja vanhusten hoito
  • Siivouspalvelut
  • Pihatyöt
  • Lumi- ja auraustyöt

Kotitalousvähennystä ei voi hyödyntää kunnan tarjoamiin arvonlisäverovapaisiin palveluihin.

Remontit ja kunnossapito

Kotitalousvähennyksen saat lähes aina kun korjataan vanhaa eikä rakenneta uutta. Esimerkiksi pihasaunan ja puuvajan rakennuksessa et ole oikeutettu kotitalousvähennykseen.

Yleisimmän remontit ja lämmitysjärjestelmien päivitykset kuuluvat kotitalousvähennyksen piiriin.

Voit hyödyntää kotitalousvähennyksen myös vapaa-ajan asunnon tai kesämökin remonttiin.

Esimerkkejä mihin voit hyödyntää kotitalousvähennyksen:

Picture of Reiska

Reiska