Omakotitalon energiatehokkuus – näin säästät pitkän pennin lämmityskuluissa

Etusivu Kodin remontit Omakotitalon energiatehokkuus – näin säästät pitkän pennin lämmityskuluissa
Energiatehokkuus tarkoittaa käytetyn energian hyötysuhdetta. Energiatehokkaassa talossa on ekologista asua.

Energiatehokkaassa talossa on mukava ja edullista asua. Uudet talot ovat lähes poikkeuksetta riittävän energiatehokkaita, mutta vanhemman omakotitalon energiatehokkuus ei välttämättä vastaa nykyisiä standardeja ja rakennusmääräyksiä.

Omakotitalon energiatehokkuudella tarkoitetaan käytännössä energiankäytön hyötysuhdetta. Energiatehokkuutta parantamalla pyritään saamaan lämmitykseen sama vaikutus vähemmällä energiamäärällä.

Sen lisäksi että energiatehokas omakotitalo säästää selvää rahaa, on se myös ympäristöystävällinen. Hiilijalanjälki pysyy maltillisena kun energiaa ei valu hukkaan.

Energiatehokkuutta voidaan parantaa useilla eri toimenpiteillä. Keräsimme yhteen parhaat vinkit joilla muutat omakotitaloasi kohti täydellistä energiatehokkuutta ja pienennän lämmityskustannuksia huomattavasti.

Energiatehokkaan kodin edut

  • Lämmityskustannukset pienenevät.
  • Hyvä energiatehokkuus nostaa kiinteistön arvoa.
  • Parempi asumismukavuus. Energiatehokkaassa talossa ei ole juurikaan vetoa.
  • Ympäristöystävällisyys. Hyötysuhteen kasvaessa hiilidioksidipäästöt pienenevät.

Erinomainen energiatehokkuus on suuri etu.

Energiatehokkaassa talossa on mukavaa ja edullista asua. Kun lämmitysenergiaa ei valu hukkaan, pysyvät lämmityskustannukset maltillisina. Energiatehokkuutta kohentamalla voidaan saavuttaa sama lämmitysteho huomattavasti vähemmällä energiankulutuksella.

Ikkunoiden ja ovien uusiminen

Vanhat ja huonokuntoiset ovet ja ikkunat ovat suurimpia hukkaenergian aiheuttajia omakotitalossa. Ikkuna- ja oviremontti parantaa energiatehokkuuden lisäksi myös talon ulkoasua ja asumismukavuutta.

Ikkunoiden tekninen käyttöikä on 30-50 vuotta, jonka loppupuolella ikkunoiden eristeet alkavat heiketä. Heikot eristeet aiheuttavat valtavat määrät hukkaenergiaa sekä tuovat ylimääräistä vetoa.

Oikein asennettuna uudet ikkunat voivat laskea hukkaenergian määrää jopa 20 prosenttia.

Ikkunaremontti on yksi kodin suurimmista remonteista, joten sen suunnitteluun ja toteutukseen on käytettävä aikaa. Ikkunaremontin voit tehdä itse, mutta parhaan lopputuloksen saat tilaamalla ikkunaremontin luotettavalta toimijalta avaimet käteen -pakettina.

Vinkit energiatehokkuuden parantamiseen ikkunaremontilla:

  • Panosta laadukkaisiin ikkunoihin. Laadukkaat ikkunat eristävät lämpöä parhaiten ja pysyvät käyttökelpoisina pisimpään.
  • Kilpailuta ikkunaremontin tekijä. Referenssit, suositukset ja takuu kertovat paljon toimijasta.
  • Jos toteutat ikkunaremontin itse, hanki tarkat ohjeet ja laadukkaat työvälineet sekä kiinnitä erityistä huomiota mittatarkkuuteen.
  • Vaihda vanhat ovet ikkunaremontit yhteydessä. Vanha ovi vuotaa lämpöä ja aiheuttaa hukkaenergiaa.

Kun on tavoitteena parantaa vanhan omakotitalon energiatehokkuutta, on ikkunoiden ja ovien uusiminen usein listan kärkipäässä.

Ikkunaremontti voi oikein tehtynä maksaa itsensä takaisin säästettyjen lämmityskustannusten muodossa.

Lisäeristäminen

Huonot eristeet ovat ikkunoiden ohella suurimpia hukkaenergian aiheuttajia. Rakennusmääräysten mukaan eristetty talo pysyy talvella lämpimänä ja kesällä viileänä, jolloin energiaa säästyy ympäri vuoden.

Varsinkin vanhoissa omakotitaloissa eristeet voivat olla puutteelliset tai vaurioituneet, jolloin energiatehokkuus kärsii eikä se vastaa nykyisiä rakennusmääräyksiä.

Yläpohja

Yläpohjan eristykset voivat olla ajan saatossa kuluneet ja aiheuttaa ylimääräistä hukkaenergiaa. Helpoin keino parantaa yläpohjan eristyksiä on asentaa 50 sentin eristevillat yläpohjan rakenteisiin.

Ahtaammissa rakenteissa voidaan käyttää yläpohjan eristykseen polyuretaanista valmistettuja levyeristeitä.

Pelkkä yläpohjan eristevillojen uusiminen aiheuttaa parannuksen talon energiatehokkuudessa.

Alapohja

Alapohjan eristävyyden parannus on usein yläpohjaa vaativampi prosessi. Suurin vaikuttaja alapohjan eristävyyteen on alapohjan rakenteiden kunto.  Jos kyseessä on valesokkeli, kannatta se korjata pikimmiten.

Vaurioituneet alapohjan rakenteet aiheuttavat vetoa sekä pahimmassa tapauksessa altistavat koko muun rakennuksen suuremmille vaurioille.

Korjaamalla välittömästi alapohjan rakenteiden vauriot parannat eristävyyttä sekä ennaltaehkäiset suurempia vaurioita.

Alapohjaan on mahdollista asentaa tuulensuoja- ja eristelevyjä. Eristelevyt tuovat pienen lisän alapohjan eristykseen.

Routaeristeiden kunto on hyvä tarkastaa alapohjan eristämisen yhteydessä. Routaeristeiden uusiminen vaatii perustusten ja sokkelin yhteensopiiden selvittämisen.

Julkisivu

Julkisivuremontin yhteydessä on suositeltavaa uusia eristeet. Puutalon julkisivuun voidaan asentaa 5-10 sentin kerron villaeristettä. Tiilitalojen kohdalla eristäminen suoritetaan sisäpuolelta ohuilla eristyslevyillä

Ennen eristemateriaalin valintaa on selvitettävä seinärakenteen kosteus- ja lämpökäyttäytyminen.

Tiivisteiden uusiminen

Lisäeristämisen yhteydessä on hyvä tarkastaa tiivisteiden kunto ja uusia ne tarvittaessa. Esimerkiksi ovien ja ikkunoiden eristeet uusit käden käänteessä.

Tiivisteitä on markkinoilla useita erilaisia, joten niiden valinnassa tulee olla tarkkana. Helpoimmat ja yhteensopivimmat tiivisteet ovat liimataustaisia, joiden asentamiseen et tarvitse työvälineitä etkä tiivisteisiin tarkoitettua erikoisliimaa.

Tiivisteiden uusiminen on helppoa ja edullista, ja oikein asennetuilla tiivisteillä vähennät syntyvän hukkaenergian määrää huomattavasti.

Laadukkaat tiivisteet parantavat energiatehokkuuden lisäksi talon äänieristystä sekä estävät siitepölyn pääsemisen sisätiloihin.

Laadukkaiden tiivisteiden edut:

  • Pienentää syntyvän hukkaenergian määrää parhaimmillaan kymmeniä prosentteja.
  • Parantaa talon äänieristystä.
  • Pidentää ovien ja ikkunoiden käyttöikää.
  • Vedon tunne katoaa.

Lämmitysmuodon vaikutus energiatehokkuuteen

Suurin vaikuttaja omakotitalon energiatehokkuuteen on ehdottomasti käytössä oleva lämmitysmuoto. Lämmitysmuotojen välillä on suuria eroja niin energiankulutuksessa kuin lämmöntuotossa.

Uutta taloa rakentaessa valitaan usein energiatehokkain lämmitysmuoto, joten lämmitysjärjestelmän päivitys on ajankohtaisinta vanhemmissa omakotitaloissa.

Useat omakotitalot ovat edelleen sähkö- tai öljylämmitteisiä. Vaikka öljylämmityksessä on erinomainen hyötysuhde, on sen käyttäminen pitkällä aikavälillä kallista. Lisäksi fossiilisten polttoaineiden käyttäminen kuormittaa ympäristöä.

Energiatehokkuutta voit parantaa hyödyntävällä uusiutuvia energialähteitä ja polttoaineita. Pienimmillään jopa sähkösopimuksen vaihtaminen aurinko- tai vesivoimalla tuotettuun sähköön voi olla askel eteenpäin.

Mitä ottaa huomioon lämmitysmuotoa valittaessa:

  • Ympäristöystävällisyys
  • Polttoaine ja sen hinta
  • Helppokäyttöisyys
  • Alkuinvestointi
  • Investoinnin takaisinmaksuaika
  • Sähkönkulutus
  • Omakotitalon koko ja lämmöntarve

Lämmitysmuodon valinta on aina talokohtaista. Valintaan vaikuttavat muun muassa lämmöntarve ja rakennuksen koko.

Suurempaan omakotitaloon maalämpö on erinomainen vaihtoehto parantamaan energiatehokkuutta. Maalämmön alkuinvestointi on suuri, mutta sen odotetaan maksavan itsensä takaisin kymmenen vuoden kuluessa.

Jos omakotitalossa on valmiina vesikiertoinen lämmitysjärjestelmä, on ilmavesilämpöpumppu erinomainen lämmitysratkaisu pienentämään lämmityskustannuksia ja parantamaan energiatehokkuutta. Ilmavesilämpöpumppu siirtää tuottamansa lämmön suoraan vesikiertoiseen järjestelmään.

Kaukolämpö on moderneista lämmitysmuodoista vaivattomin ja helppokäyttöisin. Kaukolämpö on ympäristöystävällistä ja edullista käyttää. Lisäksi kaukolämmön alkuinvestointi on muita vaihtoehtoja huomattavasti pienempi.

Vihreitä arvoja arvostavan talonomistajan valinta on ehdottomasti aurinkopaneelit. Energiatehokkuuden lisäksi energiaomavaraisuus kasvaa, kun käyttösähkö tulee ensisijaisesti aurinkopaneelista eikä sähköverkosta.

Aurinkopaneelit toimivat erinomaisesti sähkölämmityksen kanssa, sillä paneelin tuottamaa sähköä voidaan hyödyntää suoraan lämmitykseen.

Maksimoi omakotitalon energiatehokkuus:

  • Vaihda vanhat ovet ja ikkunat uusiin. Hyvin tehty ikkunaremontti voi laskea lämmityskustannuksia jopa 20 prosenttia.
  • Tarkasta eristeiden kunto ja vaihda ne tarvittaessa uusiin.
  • Tarkasta alapohjan ja sen eristeiden kunto säännöllisesti.
  • Vaihda öljy- tai sähkölämmitys energiatehokkaampaan vaihtoehtoon.
Reiska

Reiska