Salaojaremontti – Näin salaojitus hoituu huoletta

Etusivu Kodin remontit Salaojaremontti – Näin salaojitus hoituu huoletta
Kaivinkone salaojaremontti

Salaojaremontti on kattoremontin ohella omakotitalon suurimpia ja kalleimpia remontteja. Sen lisäksi että nostat kiinteistön arvoa, tekemällä salaojaremontin hyvissä ajoin ennaltaehkäisen mahdollisia kosteusvaurioita ja sisäilmaongelmia, sekä pidennät vanhan talon käyttöikää.

Tämän vuoksi salaojaremontti on syytä toteuttaa huolella, teit sen sitten itse tai avaimet käteen – pakettina.

Tämän lyhyen infopaketin tiedoilla ja vinkeillä varmistat onnistuneen salaojaremontin, jonka lopputulos kantaa hedelmää sukupolvien ajan.

Mikä on salaoja?

Salaojituksilla tarkoitetaan taloa ympäröiviä putkia, jotka ohjaavat veden ja kosteuden poispäin talosta. Salaojaputket asennetaan perustusten alapuolelle.

Salaojitus on väistämättä pakollinen, jos talossa on matala sokkeli ja kellari.

Ilman salaojitusta talon perustukset ovat alttiita rappeutumiselle ja kosteusvaurioille, jotka voivat johtaa suurempin vaurioihin.

Asianmukaisesti asennettu salaojitus pitää perustukset ja mahdollisen kellarin kuivana, ja ehkäisee home- ja kosteusvaurioiden syntymisen.

Milloin salaojaremontti on ajankohtainen?

Vanhan salaojan kunto tulisi tarkistaa jopa vuosittain, että mahdollisiin vaurioihin voisi reagoida mahdollisimman nopeasti sekä ennaltaehkäistä suuremmat vauriot. Reagoimalla ajoissa voit välttää suuremman remontin.

Salaojituksen elinkaari vaihtelee tekijästä ja tekotavasta riippuesta 30-40 vuoden välillä.

Salaojaremontti on ajankohtainen varsinkin 40- ja 50-lukujen rintamamiestaloissa, jolloin salaojitus on todennäköisesti tehty puutteellisesti tai jätetty kokonaan tekemättä.

Virheellisesti tehdyssä salaojassa on riski että sadevesi ohjautuu suoraan salaojaan, joka on ensinnäkin tämän päivän standardeilla kiellettyä sekä altistaa perustukset äärimmäiselle kosteudelle.

Vanhoissa salaojissa piilee paljon muitakin riskejä, esimerkiksi putkien tukkeutuminen tai painuminen kasaan ovat yleisiä ongelmia.

Vasta 2000-luvulla omakotitalojen kosteusmääräyksiä tiukennettiin, ja salaojitukseen alettiin kiinnittää enemmän huomiota.

Jos huomaat omakotitalossasi jotain näistä, on syytä kutsua asiantuntija kartoituskäynnille:

  • Sokkeli on selvästi vaurioitunut
  • Sokkelin värimuutokset ja kalkkeutuminen
  • Kellarissa on vettä sateen jälkeen
  • Sadevesi ei kuivu vaan jää pihalle lätäköiksi
  • Kellarissa haisee tunkkaiselta
  • Myös tunkkainen sisäilma voi olla merkki sokkelin tai perustuksen kosteusvauriosta.

Miten salaojaremontti toteutetaan?

Salaojaremontti alkaa aina tarvekartoituksella ja huolellisella suunnittelulla, aivan kuten muissakin suuremmissa kodin remonteissa. Tässä vaiheessa on myös hyvä määrittää salaojaremonttiin käytettävä budjetti.

Suunnittelemalla remontin huolella vältät ylimääräisen säätämisen ja voit säästää pitkän pennin.

Avaimet käteen -paketeissa projekti alkaa aina kartoituskäynnin jälkeisellä suunnittelupalaverilla, jossa projekti käydään yksityiskohtia myöten läpi.

Pyydä aina tarjous ja suunnitelma kirjallisena.

Itse remontti alkaa aina kaivuutöillä, jolloin vanha salaoja ja sokkeli kaivetaan esiin. Kaivuutyöt suoritetaan muutamia poikkeuksia lukuun ottamatta aina koneellisesti. Kaivuutyöt voidaan myös suorittaa käsin, esimerkiksi pienemmän mökin kohdalla tai jos tontille ei pääse pienelläkään kaivinkoneella.

Kaivutöiden jälkeen sokkeli vesieristetään. Vesieristys toteutetaan asentamalla sokkeliin bitumikermi. Jos talossa on kellari, joudutaan vesieristeen lisäksi asentamaan EPS-eristelevy.

Eristyksen jälkeen kuopan pohjalle asennetaan suodatinkangas ja ohut sepelikerros, joiden päälle asetetaan itse salaoja- ja sadevesiputket.

Tämän jälkeen salaoja- ja sadevesiputket ohjataan omiin tarkastuskaivoihinsa, joista vesi ohjataan lopulta poispäin perustuksista perusvesikaivoon. 

Lopuksi kuoppa täytetään sepelillä ja maanpinta tasoitetaan kaivinkoneella.

Valitse toimija tarkkaan ja kilpailuta

Suomessa on lukuisia salaojayrityksiä, ja uusia perustetaan vuosittain kymmeniä. Salaojaremontin ollessa omakotitalon suurimpia investointeja, on kilpailutus kannattavaa eikä ensimmäiseen tarjoukseen tule tarttua.

Muista nämä seikat toimijaa kilpailuttaessa:

  • Halvin ei ole aina paras
  • Puskaradio on luotettava lähde remonttialalla
  • Verkkosivut kertoo paljon yrityksen luotettavuudesta.
  • Pyydä ainakin 5 eri tarjousta ja alustavaa suunnitelmaa.
  • Hakemalla tietoa ja vertailemalla löydät helpoiten parhaan toimijan.

Mitä maksaa salaojaremontti?

Salaojaremontti on aina suuri investointi, ja sen lopulliseen hintaan vaikuttavat useat tekijät. Tekemällä remontin itse voit säästää pitkän pennin, mutta avaimet käteen -paketilla saat usein paremman lopputuloksen ja huomattavasti vaivattomammin.

Tilaamalla remontin suoraan toimijalta ei tule unohtaa kotitalousvähennystä, joka on 40 prosenttia työn osuudesta.

Remontin lopulliseen hintaan vaikuttaa muun muassa perustusten koko, kaivannon laajuus sekä mahdollinen kellari. Lisäksi samalla voidaan asentaa myös sadevesiputket, jotka vaikuttavat myös hintaan.

Salaojaremontin hinta vaihtelee 10000 ja 40000 euron välillä.

Salaojaremontti itse tehtynä

Salaojaremontti on täysin mahdollista tehdä itse, ja voit sitensäästää jopa tuhansia euroja. Salaojaremontti ei kuitenkaan ole se helpoin remontti toteuttaa, sillä se vaatii ammattitaitoa ja lukuisia työvälineitä.

Toteuttaessa salaojaremonttia täytyy suunnitteluun kiinnittää entistä tarkemmin huomiota. Suunnitteluvaiheessa on hyvä kääntyä ammattilaiseen puoleen ja kysyä neuvoja.

Työ tulee suorittaa huolellisesti ja ammattitaidolla, sekä asianmukaisia työvälineitä ja tarvikkeita käyttäen.

Itse salaojajärjestelmän asentaminen ole itsessään hankalaa, vaan haastavin ja työläin osuus on kaivaminen. Kaivinkoneen vuokraus helpottaa projektia huomattavasti, mutta voit tarvittaessa hoitaa homman perinteisesti lapiolla.

Muistilista onnistuneeseen salaojaremonttiin:

  • Toimi ajoissa, korjaamalla vauriot nopeasti voit välttää suuremman remontin.
  • Suunnittele remontti huolellisesti.
  • Kilpailuta toimijat.
  • Jos päätät tehdä remontin itse, käänny asiantuntijan puoleen ja pyydä kullanarvoisia neuvoja.
  • Huolehdi perustuksien ja kellarin asianmukaisesta eristämisestä.
  • Tarkasta salaojan toimivuus ja kunto säännöllisesti.
Reiska

Reiska