Peltikatosta kannattaa pitää huolta: Näin peltikatto kannattaa huoltaa

Etusivu Kodin remontit Peltikatosta kannattaa pitää huolta: Näin peltikatto kannattaa huoltaa
Peltikatto säilyy hyvin huollettuna vuosikymmeniä

Peltikatto on yksi suosituimmista kattomateriaaleista Suomessa tyylikkään ulkonäkönsä sekä kestävyytensä vuoksi. Peltikaton käyttöikä voi olla parhaimmillaan jopa 50 vuotta.

Kestääkseen kuitenkin yli 50 vuotta peltikatto vaatii säännöllistä kunnossapitoa. Suomen vaihtelevista sääoloista johtuen peltikatto on jatkuvan rasituksen ja kulutuksen kohteena.

Pitämällä peltikatosta hyvää huolta pidennät sen käyttöikää vuosiksi eteenpäin. Täysin hoitamatta jätetty peltikatto voi olla huonoimmassa tapauksessa käyttökelvoton jo 20 vuoden iässä, joten säännöllinen huoltaminen on erityisen tärkeää.

Keräsimme yhteen parhaan vinkit joilla pidät peltikattosi uudenveroisena ja maksimoit sen teknisen käyttöiän, sekä ennaltaehkäiset suurempia vaurioita ja vältät kokonaisvaltaisen kattoremontin.

Kuinka usein peltikatto tulisi huoltaa?

Peltikatolle tulisi suorittaa kuntotarkastus vähintään kerran vuodessa, mielellään jopa kaksikin kertaa vuodessa. Parhaat ajankohdat huolloille ja kuntotarkastuksille ovat syksy ja kevät.

Mihin kiinnittää huomiota peltikaton kuntoa tarkastaessa:

 • Onko maalipinta halkeillut?
 • Liitoskohdat ja läpiviennit
 • Kattoturvatuotteiden kunto
 • Räystäät ja sadevesijärjestelmä
 • Onko katolla irtoroskia tai likaa?
 • Mahdolliset naarmut ja lommot
 • Onko katolla ruostetta?
 • Onko katolla levämäistä kasvustoa?
 • Onko lumi aiheuttanut vauriota talven aikana?

Jollei kuntotarkastuksessa ilmene suurempia vaurioita, on katon peseminen ja roskien siivoaminen usein riittävä toimenpide. Roskia siivotessa on myös hyvä puhdistaa sadevesijärjestelmä. Sadevesijärjestelmä voi tukkiutuessaan vaurioiutaa peltikattoa.

Jos peltikatossa havaitsee näkyviä vaurioita, tulee niihin reagoida välittömästi estääkseen vaurion leviämisen ja mahdolliset lisäkustannukset. Huomioimatta jäänyt vaurio voi levitä ja aiheuttaa mahdollista lisävahinkoa peltikatolle. Huoltamatta jätetyt vauriot voivat pitkällä aikavälillä johtaa suurempaan kattoremonttiin.

Peltikaton huoltopesu ja huuhtelu

Peltikaton huoltopesu on yksi tärkeimmistä toimenpiteistä peltikaton ja sen maalipinnan elinkaaren pidentämiseksi. Sen lisäksi että huoltopesu ehkäisee vaurioita, näyttää katto taas uudenveroiselta ja edustavalta.

Huoltopesu on ajankohtainen jos peltikatolla ilmenee pinttynyttä likaa. Pinttynyt lika pestään joko painepesurilla tai harjapesulla käyttäen peltikaton puhdistukseen tarkoitettuja aineita.

Painepesuri tulee säätää pienimmille asetukselle, jottei liian voimakas virta pääse vaurioittamaan peltikattoa tai sen maalipintaa.

Myös harjapesun kohdalla tulee olla tarkkana vaurioiden varalta, helpoiten vältät riskit kun käytät riittävän pehmeää harjaa.

Huoltopesun jälkeen on erityisen tärkeään huuhdella katto huolellisesti, jottei katolla jää voimakkaiden pesuaineiden jämiä. Samalla on myös tärkeää huuhdella sadevesijärjestelmät. Katto huuhdellaan aina ylhäältä alaspäin, jotta katto puhdistuu koko pinta-alaltaan.

Muista nämä asiat peltikattoa pestäessä:

 • Liiallinen pesuaineiden käyttö voi vaurioittaa maalipintaa ja aiheuttaa korroosiota.
 • Älä käytä teräsvillaa tai -harjaa pinttyneen lian puhdistamiseen.
 • Säädä painepesuri aluksi pienimmälle asetukselle, liian kova paine vaurioittaa maalipintaa ja itse kattopeltiä.
 • Älä käytä pesemiseen kemikaaleja jotka vaurioittavat kattopintaa. Helpoimmalla pääset kun käytät nimeomaan katon pesuun tarkoitettuja aineita.
 • Huolehdi turvallisuudesta katolla työskennellessä.
 • Suorita perusteellinen huoltopesu muutaman vuoden välein, pelkällä vedellä peseminen riittää kerran vuodessa.

Peltikaton huoltomaalaus

Peltikaton huoltomaalaus on erinomainen ja kustannustehokas tapa pidentää peltikaton käyttöikää. Sen lisäksi että katon maalaaminen parantaa sen kestävyyttä, kohennat huomattavasti koko talon ulkoasua.

Peltikaton elinkaaren aikana maalaus on ajankohtainen ensimmäistä kertaa noin 15-25 vuoden kohdalla, riippuen vanhan maalipinnan kulumisesta, käytetystä maalista sekä maalipinnan sävystä. Tumma pinta vaatii useammin maalausta kuin vaalea.

Huoltomaalaus viimeistään ajankohtainen silloin kun maalipinnassa huomaa selkeää rakoilua ja hilseilyä. Paras ajankohta on kuitenkin suorittaa maalaus jo hyvissä ajoin ennen näiden ongelmien ilmenemistä.

Ennen huoltomaalauksen aloittamista katto tulee puhdistaa huolellisesti, sekä mahdolliset ruostekohdat poistaa asianmukaisilla ruosteenpoistoaineilla. Hyvin puhdistettu katto on huomattavasti parempi alusta uudelle maalipinnalle. Puhdistamisen lisäksi katto on hyvä käsitellä ruostesuojalla ennen maalaamista.

Ennen lopullista maalipintaa katto pohjamaalataan. Koska kyseessä on on katon huoltomaalaus, ei koko kattoa tarvitse pohjamaalata, riittää kuin paljaat peltikohdat maalataan piiloon. Ilman pohjamaalia aikaisempi maalipinta saattaa kuultaa läpi tehden katosta epätasaisen näköisen.

Näin huolehdit peltikatosta ja pidennät sen käyttöikää:

 • Tarkasta katon kunto syksyisin ja keväisin. Varsinkin keväällä kuntotarkastus on tärkeä, jotta mahdolliset lumesta aiheutuneet vauriot ehtii korjata nopeasti.
 • Pese katto säännöllisesti. Usein riittää pelkkä vesipesu, mutta katolle kertyessä pinttynyttä likaa on huoltopesu paikallaan.
 • Puhdista räystäät ja sadevesijärjestelmät säännöllisesti. Rännien tukokset voivat aiheuttaa mittavia vaurioita.
 • Tarkasta liitoskohtien ja läpivientien kunto säännöllisesti, ne ovat peltikaton alttiimmat kohdat vuodoille
 • Maalaa peltikatto 10-15 vuoden välein.
 • Korjaa pienet lommot ja reiät peltikatossa välittömästi.
Picture of Reiska

Reiska