Valesokkelin haju voi olla salakavala merkki orastavasta kosteusvaurioista. Tämä usean vanhemman kodin rakenteissa piilevä haju voi aiheuttaa suurta haittaa niin niin rakennukselle kuin sen asukkaille.
Valesokkelin haju on lähes satavarmasti merkki kosteusvaurioista tai vesivahingosta, minkä vuoksi haitallisen hajun tunnistaminen on tärkeää. Keräsimme yhteen tietopaketin, jossa käsittelemme muun muassa miksi valesokkelin haju voi on haitallista, miten sen tunnistaa ja kuinka toimia kun havaitset kosteusvaurion.
Kosteusvaurio ei ole koskaan leikin asia, joten havaittuasi kosteusvaurion tai merkkejä siitä on tärkeää toimia nopeasti ja kääntyä luotettavan ammattilaisen puoleen. Vesivahingon kuivaus ja mahdollinen vahinkosaneeraus tulee aina suorittaa kokeneen ammattilaisen toimesta.
Valesokkeli lyhyesti
Valesokkeli on 1960-90 -luvuilla käytetty rakennustekninen ratkaisu, jossa lattia ja puurakenteet lepäävät suoraan maan päällä. Nimi “valesokkeli” viittaa valheelliseen sokkeliin, sillä rakenne pyrkii luomaan vaikutelman perustuksista, vaikka todellisuudessa niitä ei ole.
Valesokkelin harvoihin etuihin lukeutuvat helppokulkuisuus sekä erinomainen eristävyys. Valesokkelitalossa ei ole minkäänlaista kynnyssä, mitä pidettiin etenkin 1970-luvulla ylellisyytenä.
Toinen etu oli loistava eristävyys. Kun talo makaa suoraan maan pinnan tasolla, ei lämpö on pääse karkaamaan alapohjasta.
Valesokkelin hyvät puolet jäävät kuitenkin lukuisten heikkouksien varjoon. Valesokkeli on äärimmäisen altis kosteusvaurioille sekä homeelle. Kun ilma ei vaihdu alapohjassa, kertyy rakenteisiin kosteutta jolla on täysin vapaa pääsy muullakin asuntoon.
1990-luvun alussa ongelmien ilmetessä valesokkeli kiellettiin täysin uudisrakentamisessa. Vanhoja valesokkelirakennuksia on edelleen käytössä, ja osa niistä on selvinnyt kokonaan ilman ongelmia. Jos valesokkelitalo on rakennettu kallioiselle tontille, tai lattian ja maaperän välissä on liian suuri aukko, ei valesokkeli välttämättä ole lupaus kosteusvauriota.
Toimiva valesokkeli on kuitenkin harvinainen näky, minkä vuoksi ainoa keino saada valesokkeli toimimaan on suorittaa niin kutsuttu valesokkelin kengitys. Kengityksessä piilosokkeli eristetään ja kohotetaan, jolloin ilma pääsee kiertämään eikä vesi pääsee nousemaan rakenteisiin kapillaarisesti.
Mistä valesokkelin haju on peräisin?
Tunkkainen tai maakellarimainen haju on tosiaankin olla merkki valesokkelissa piilevästä kosteusvauriosta. Kun kosteus nousee kapillaarisesti rakenteisiin, muodostaa se otolliset olosuhteet homeen kasvamiselle. Home ja muut kasvavat organismit tuottavat erilaisia orgaanisia yhdisteitä, jotka muodostavat kosteusvauriolle ja homeelle ominaisen epämiellyttävän hajun.
Valesokkelin kosteusvaurion haju on usein monimuotoinen, ja riippuu vaurion laadusta ja laajuudesta. Jos haju muistuttaa maakellaria ja multaa, viittaa se mikrobikasvuston ja leviävään kosteusvaurioon.
Jos haju on pistävä tai kemiallinen, on kyseessä kostuneissa rakenteissa tapahtuvasta kemiallisesta reaktiosta. Molemmissa tapauksissa hajut ovat merkki orastavasta kosteusvauriosta.
Valesokkelin kautta rakenteisiin kertyvä kosteus ei aiheuta ainoastaan pahaa hajua, vaan se voi johtaa myös rakenteellisiin vaurioihin sekä terveysongelmiin. Jos kosteusvaurio jätetään oman onnensa nojaa, voi seurauksena olla rakenteiden sortuminen tai jopa rakennuksen purkutuomio.
Rakenteellisten vaurioiden lisäksi valesokkelin haju voi johtaa vakaviinkin terveysongelmiin. Home- mikrobikasvusto aiheuttaa sisäilmaongelmia, jotka aiheuttavat muun muassa yskää, päänsärkyä, silmien kirvelyä sekä muita allergisia oireista.
Jos siis havaitset kotonasi epämääräistä hajua, tutki asia välittömästi. Käänny sertifioidun kosteustarkastajan puoleen, jotta saat varman vastauksen ja voit aloittaa korjaustyöt viipymättä.
Valesokkelin hajun tunnistaminen ja tarkastaminen
Valesokkelin haju on helpoiten tunnistettavissa sisätiloissa joko vesisateen ja katon sulamisvesien aikaan. Jos epäilet hajun olevan peräsin valesokkelista, älä jätä asiaa selvittämättä vaan tilaa paikalle kattava kunto- ja kosteustarkastus.
Valesokkelin tarkastus vaatii poikkeuksetta ammattilaisen sekä asianmukaiset työvälineet ja metodit. Kun asialla on ammattilainen, pystyy hän arvioimaan vaurioiden laadun ja laajuuden sekä suosittelemaan oikeita toimenpiteitä.
Valesokkelin kosteusvaurion korjaaminen
Valesokkelin aiheuttaman kosteusvaurion korjaaminen on aina tilannekohtaista, ja riippuu vahinkojen laajuudesta ja laadusta. Jos vauriot eivät ole levinneet vielä pitkälle, voi valesokkelin ja alimpien seinärakenteden kuivaus jopa riittää. Suurempien vaurioiden kohdalla voidaan puhua jopa rakenteiden osittaisesta ja täydestä uusimisesta.
Kosteusvaurion korjaaminen on aina monimutkainen ja kallis prosessi, minkä vuoksi korjaustyöt tulisi aina aloittaa mahdollisimman pian. Näin estät vahingon leviämisen ja säästät pitkän pennin korjauskuluissa.
Kun kyseessä on valesokkelin kosteusvaurio, voi korjaaminen osoittautua entistä haastavammaksi. Jos valesokkeli ja alapohja ovat täysin pilalla, voi edessä olla purkutuomio. Tämän vuoksi on äärimmäisen tärkeää ennaltaehkäistä valesokkelin kosteusvauriot. Tämä onnistuu helpoiten valesokkelin kengityksellä. Muutaman sadan euron kengitys on pieni hinta verrattuna suuremman kosteusvaurion korjaamiseen.