Simply as best.
Olet varmasti kuullut 80-luvun ihmeaineesta asbestista. Ennen valtavien terveyshaittojen ilmenemistä, asbestia pidettiin kaikkien eristeiden äitinä huikean eristävyytensä ja etenkin äärimmäisen tulenkestävyytensä vuoksi.
Aikansa suosituimman eristeen aktiivinen käyttö jatkui aina kultaiselle 80-luvulle asti, jonka jälkeen asbestin terveyshaitat alkoivat ilmetä ryminällä. Etenkin 60- ja 70-luvuilla asbesti oli erityisen suosittua. Tämän vuoksi kyseisen ajanjakson rakennuksissa ilmenee prosentuaalisesti eniten asbestiongelmia.
Mitä asbesti on?
Asbesti on yläkäsite useille eri silikaattimineraalieristeille, kuten antofylliitille, amosiitille ja krokidoliitille. Kuitumainen asbesti on edullinen, paloturvallinen, helposti työstettävä sekä äärimmäisen kestävä eristemateriaali.
Juuri nämä ominaisuuden tekivät asbestista rakentamisen ihmeaineen, jota käytettiin aina 90-luvun puoliväliin, jolloin sen käyttö kiellettiin kokonaan.
Suomessa asbestia käytettiin suurimmaksi osaksi vain rakennusten eristeena ja sidosaineena, mutta esimerkiksi Yhdysvalloissa asbesti oli yleinen materiaali esimerkiksi auton osien valmistuksessa. Vanhan jenkkiauton rumpu- ja levyjarrut saattoivat olla jopa 60 prosenttisesti asbestia.
Asbestin käyttö rakentamisessa
Asbestia on todistetusti hyödynnetty jo tuhansia vuosia sitten. Suomessa asbestin aktiivinen käyttö rakentamisessa alkoi kuitenkin vasta 1920-luvulla. Suomessa sijaitsi Euroopan suurin asbestikaivos, jonka vuoksi kotimainen asbesti oli edullista ja helposti saatavilla. Eri arvioiden mukaan asbestia on käytetty 1,1 – 2,2 miljoonassa asunnossa. Korkeimmillaan asbestin käyttö oli yli 10000 tonnia vuodessa.
Suomessa asbestia käytettiin suurimmaksi osaksi rakennusten eristeenä. Muita käyttökohteita asbestille olivat muuan muassa putkien eristeet, saumauslaastit, muovimatot sekä osa maaleista ja liimoista.
Miksi asbesti saavutti korkean suosion?
- Asbesti on kestävää, kevyttä ja edullista
- Äärimmäinen tulensietokyky
- Suojaa rakenteita kuumuudelta, kylmyydeltä sekä kemikaaleilta
- Erinomaiset akustiset ominaisuudet
- Ei aiheuta maalin valumista
- Ei johda sähköä
Asbestin terveyshaitat
Syy asbestin kieltämiselle oli sen aiheuttamat vakavat, jopa hengenvaaralliset terveyshaitat. Asbesti on edelleen yksi suurimmista työhön liittyvien kuolemien syistä Suomessa.
Täysin ehjänä levynä asbesti ei ole vaarallista. Ajan myötä kuluessaan asbestista irtoaa asbestipölyä, joka on hengitettynä erittäin vaarallista. Asbestihiukkaset ovat hajuttomia, sekä niiden havaitseminen paljaalla silmällä on käytännössä mahdotonta.
Asbestipölyn hengittäminen aiheuttaa tutkitusti keuhkosyöpää, mesoteliomaa sekä asbestoosia. Asbestiperäiset oireet ja sairaudet johtuvat useimmiten pitkäaikaisesta altistumisesta, ja voivat puhjeta jopa kymmenien vuosien päästä altistumisesta.
Asbestipurku ja asbestikartoitus
Jos ennen remonttia tai purkutöitä on pienikin epäilys että rakennuksessa on asbestia, on paikalle tilattava asbestikartoitus. Asbestikartoitus on luvanvarainen toimenpide, jonka saa suorittaa vain sertifioitu haitta-aineiden asiantuntija. Asbestiasiantuntija tunnistaa tunnistaa asbestia sisältävät vanhat rakennusmateriaalit.
Määräysten mukaisesti toteutettu asbestikartoitus voi kestää useamman päivän, sillä se vaatii käytännössä kaikkien talon rakenteiden perinpohjaisen tutkimisen. Asbestikartoituksessa on eriteltävä erityyppiset asbestimateriaalit, etenkin krokidoliitti, joka on muita materiaaleja huomattavasti vaarallisempaa.
Asbestipurku on pitkä prosessi, jonka saa suorittaa vain luvat omaava ammattitaitoinen urakoitsija. Asbestipurku vaatii aina tarkan suunnittelun, joka tehdään asbestikartoituksen pohjalta.
Asbestia tai muita haitta-aineita sisältävien rakenteiden purku toteutetaan aina osastointi- ja kohdepoistomenetelmillä. Menettely vastaa vahinkosaneerausta, jolloin tila eristetään ja alipaineistetaan.
Muista että voit hyödyntää kotitalousvähennyksen asbestipurussa.
Älä ikinä tee asbestipurkua itse.
Sen lisäksi että asbestipurku vaatii luvat, on se väärin tehtynä erittäin vaarallista. Kun purettavaa tilaa ei eristetä oikein, vapautuu muualle rakennukseen valtavia määriä asbestipölyä.
Kuka on vastuussa asbestikartoituksesta ja -purusta?
Rakennuttajan vastuulla on teettää asbestikartoitus ammattilaisen toimesta. Rakennuttajan eli työn tilaajan on varmistettava, että kartoituksen ja purun toteuttaa luvat omaava rekisteröity työntekijä.
Urakoitsijan vastuu on toteuttaa kattava asbestikartoitus, joka tulee suorittaa määräysten mukaisesti. Näytteiden ja kartoituksen pohjalta urakoitsija laatii kirjallisen turvallisuussuunnitelman ja purkusuunnitelman.
Asbestia koskeva lainsäädäntö
Tänä päivänä asbestin käyttö rakentamisessa on jyrkästi kielletty. Suomessa asbestin käytön kieltävä laki astui voimaan vuonna 1994, ja EU:ssa 2000-luvun taitteessa.
Asbestilaki uudistui vuonna 2016. Lain mukaan kaikissa ennen 1994 rakennetuissa remonttikohteissa on toteutettava asbestikartoitus. Tiukentuneen lain myötä purkutyöt, remontit ja pienetkin toimenpiteet vaativat asbestikartoituksen ennen töihin ryhtymistä.
Yhteeveto – Usein kysyttyä asbestista
Mitä oireita asbesti aiheuttaa?
Asbesti voi aiheuttaa yskän ja hengenahdistuksen lisäksi asbestoosia, keuhkosyöpää sekä mesotelioomaa.
Pitääkö asbesti poistaa?
Asbestia ei ole välttämättä pakko purkaa rakennuksesta, mikäli asbestia sisältävät materiaalit ja rakenteet ovat moitteettomassa kunnossa. Ehjänä asbesti ei ole vaarallista terveydelle.
Voiko asbestin haistaa?
Asbestikuitu on hajutonta ja mautonta, eikä pieniä hiukkasia näe paljaalla silmällä.
Missä voi olla asbestia?
Asbestia esiintyy useimmiten vanhoissa putkieristeissä, kuitusementtilevyissä, laatoituksissa, muovimatoissa sekä eristeissä.
Onko varttikatossa asbestia?
Varttikatto eli mineriittikatto on yksi yleisimmistä asbestia sisältävistä rakenteista. Varttikatto on yleinen 60-70 -lukujen omakotitaloissa. Varttikaton kattoremontti vaatii aina asbestipurun.