Vanhan rintamamiestalon remontointi – kattava opas

Etusivu Kodin remontit Vanhan rintamamiestalon remontointi – kattava opas
Rintamamiestalon remontti on pitkä projekti, mutta mahdollistaa oman näköisen unelmakodin.

Rintamiestalot eli tyyppitalot yleistyivät sotien jälkeisen jälleenrakentamisen aikaan. Valmiin muotin mukaiset tyyppitalot olivat yksinkertaisia ja helppoja rakentaa suuren materiaali- ja tarvikepulan aikaan.

Rintamiesmiestalossa korostui ajalle tyypillinen funktionalismi, jolloin taloihin suunniteltiin vain tarpeelliseksi nähdyt ominaisuudet. Valmiin muotin mukaiset talot valmistettiin joko hirsistä ja laudoista, ja huoneet kiersivät keskelle sijoitettua savupiippua. Oma piha mahdollisti kosketuksen luontoon.

Suuri osa 1950-1970 -luvuilla rakennetuista rintamamiestaloista on edelleen pystyssä ja asuinkäytössä. Talot suunniteltiin pitkäikäisiksi, ja yksinkertainen rakennustyylii on osoittautut kestäväksi.

Iso osa rintamamiestaloista on kuitenkin suuremman remontin tarpeessa.

Vanhoissa tyyppitaloissa toistuvat usein samat ongelmat ja puutteet:

 • Alkuperäinen katto on edelleen paikallaan.
 • Salaojitus on heikko tai sitä ei ole tehty ollenkaan.
 • Heikot eristeet
 • Vanhentunut lämmitysjärjestelmä
 • Mahdolliset homeongelmat
 • Alkuperäinen talotekniikka edelleen käytössä.

Rintamamiestalon kattoremontti

Usean rintamamiestalon vesikatto alkaa olla elinkaarensa päässä. Vesikatto suojaa koko muuta rakennusta, joten rintamamiestalon kattoremontti on enemmän kuin ajankohtainen jos alkuperäinen katto on edelleen paikallaan.

Rintamamiestaloihin rakennettiin perinteisesti harjakatto, jonka materiaalina käytettiin useimmiten tiiltä. Rintamamiestaloon sopivat erinomaisesti modernitkin katot ja kattomateriaalit.

Pitkäikäisin vaihtoehto rintamamiestalon kattoremonttiin on konesaumattu peltikatto, joka hyvin hoidettuna kestää käyttöä yli 50 vuotta.

Rintamiestalojen yleisimmät kattojen ongelmat:

 • Katon tuuletus on pilattu lisäeristeillä
 • Vesikatto on teknisen käyttöikänsä päässä
 • Puutteellinen höyrysulku
 • Puutteelliset kattoturvatuotteet
 • Kattorakenteisiin kertynyt kosteus
 • Puutteelliset läpiviennit

Ullakolle tehty yläpohjan lisäeriste on suurimpia ongelmanaiheuttajia rintamamiestalojen kattojen kohdalla. Lisäeriste usein tukkii kattorakenteiden tuuletusvälin, jolloin kosteus ei pääse haihtumaan syvältä kattorakenteista.

Puutteellisen tuuletuksen lisäksi kattorakenteista puuttuvat usein hyörysulut. Höyrysulkujen puuttuminen edistää kosteuden kertymistä kattorakenteisiin sekä kosteuden.

Tämän vuoksi rintamamiestalon kattoremontti voi olla pidempi prosessi, sillä vesikaton lisäksi joudutaan usein uusimaan kosteudesta vaurioituneet kattorakenteet.

Helpoin tapa korjata rintamamiestalon katon ongelmat on kokonaisvaltainen kattoremontti.

Rintamamiestalon kattoremontti voi olla haastava toteuttaa itse, joten on suositeltavaa kääntyä kattoalan ammattilaisen puoleen.

Muistilista rintamamiestalon kattoremonttiin:

 • Ennen remonttia on tärkeää tarkastaa kattorakenteiden kunto. Puutteellinen höyrysulku ja tuuletus altistavat kattorakenteet kosteudelle.
 • Valitse kattomateriaali tarkkaan. Huopakatto on edullisin vaihtoehto ja konesaumattu peltikatto on pitkäikäisin.
 • Rintamamiestalo vaatii usein kokonaisvaltaisemman kattoremontin. Pelkkä vesikaton uusiminen ei välttämättä riitä.
 • Rintamiestalon kattoremontti kannattaa teettää ammattilaisella kattoalan asiantuntijalla.

Vanhojen eristeiden uusiminen ja lisäeristäminen

Useassa rintamamiestalossa on edelleen käytössä alkuperäinen puupohjaiset eristemateriaalit, joiden eristysteho on huvennut ajan saatossa.

Heikentyneet eristeet laskevat huomattavasti talon energiatehokkuutta.

Eristeiden ja höyrysulkujen uusiminen vaatii aina tarkan suunnittelun, joten ammattitaitoisen rakennesuunnittelijan palkkaaminen on järkevintä parhaan lopputuloksen saavuttamiseksi.

Vanhoja eristeitä purkaessa on tärkeä avata seinärakenteet kunnolla ja tarkistaa ne kosteuden ja homeen varalta. Vanhat eristeet ja puutteelliset höyrysulut altistavat seinärakenteet kosteudelle ja luovat homeelle ja muille mikrobeille otollisen kasvuympäristön.

Purkamalla vanhat eristeet ja asentamalla niiden tilalle moderneista materiaaleista valmistetut eristeet vähennät huomattavasti kosteusvaurion riskiä sekä parannat talon energiatehokkuutta.

Vanhoja hirsi- ja lautaseiniä eristäessä on huolehdittava riittävistä tuuletusraoista.

Rintamamiestalon salaojat

Varsinkin vanhemmissa rintamamiestaloissa salaojitus on puutteellista tai jätetty kokonaan tekemättä. Riittämätön salaojitus altistaa alapohjan ja alimmat seinäkerrokset kosteulle.

Asianmukaisen salaojituksen merkitys korostuu entisestään rintamamiestalojen kohdalla, sillä lähes jokaisessa rintamamiestalossa on kellari. Vanhat eristeet ja puutteellinen salaojitus voi johtaa kellarin home- ja kosteusvaurioihin, jolloin kellari on käyttökelvoton.

1960-80 -luvuilla rakennetuissa rintamamiestaloissa voi olla valesokkelit, mikä yhdistettynä puutteelliseen salaojitukseen altistaa koko rakennuksen mittaville vaurioille.

Rintamamiestalon salaojaremontti voi olla suurempi projekti, sillä vanhimpia rintamamiestaloja ei ole kytketty sadevesiviemäristöön. Salaojien yhteydessä on hyvä uusia koko sadevesijärjestelmä.

Salaojaremontti on yksi suurimmista rintamamiestalon remonteista, joka oikein ja ammattitaitoisesti toteutettuna pidentää rakennuksen käyttöikää. Salaojitus nostaa samalla kiinteistön arvoa.

Jos rakennus on yhdistetty sadevesiviemärin, voi salaojituksen tehdä itse. Salaojaremontti vaatii ammattitaitoa ja kokemusta remontoinnista. Suurimmassa osassa tapauksista on järkevintä palkata ammattitaitoinen ja luotettava toimija salaojitukseen.

Vinkit rintamamiestalon salaojaremonttiin:

 • Uusimalla puutteelliset salaojat pidennät rakennuksen käyttöikää ja suojaat kellarin ja alapohjan kosteusvaurioilta.
 • Salaojaremontin yhteydessä on järkevää uusia sadevesijärjestelmät jolloin salaoja toimii parhaiten.
 • Rintamamiestalon salaojaremontti voi olla odotettua
 • suurempi toimenpide, joten ammattilaisen puoleen kääntyminen on usein kannattavinta.
 • Hoida lupa-asiat kuntoon hyvissä ajoin.

Rintamiestalon putkiremontti ja viemärien uusiminen

Rintamamiestalon putkiremontilla on lukuisia hyötyjä. Etenkin kupariputkien kohdalla esiintyy väri- ja makuhaittoja, sekä putkissa voi esiintyä pistesyöpymistä.

Yli 30 vuotta vanhat putket ovat syytä uusia mahdollisimman pian, sillä vesivahingon sattuessa vakuutusyhtiön ikävähennykset astuvat voimaan ja edessä voi olla kallis lasku.

Putkiremontti verrattain edullinen remontti, joka luotettavan toimijan kautta toteutettuna parantaa huomattavasti asumismukavuutta.

Vanhoissa putkissa piilee suuri vesivaurion riski. Lisäksi vanhojen putkien vuodot ovat usein vaikeampi huomata jos putkisto on asennettu rakenteiden sisään.

Pintatyönä asennetut putket ovat huomattavasti helppohoitoisemmat, sekä voit reagoida mahdolliseen vuotoon välittömästi.

Käyttövesiputkien lisäksi myös viemäriputkien kunto on hyvä tarkastaa. Alkuperäiset betoniviemärit ovat usein elinkaarensa loppupuolella ja alttiita vuodoille ja muille ongelmille.

Vanha viemäri ei vedä kunnolla ja voi aiheuttaa suuria tukkeumia. Tukkeutunut viemäri on suuri vesivahingon riski.

Jos vanha viemäri osoittautuu vaurioituneeksi, ei koko putkistoa tarvitse uusia vaan viemärin sukitus on usein riittävä toimenpide. Sukituksessa vanhaan viemäriin syötetään paineilman avulla epoksisukka joka kovettuu muoviputkeksi.

Sukitus on helppo ja koko viemärin uusimiseen verrattuna edullinen toimenpide viemärin käyttöiän pidentämiseksi.

Rintamamiestalon lämmitysjärjestelmä

Monissa rintamamiestaloissa on käytössä vanhentunut lämmitysjärjestelmä kuten puu- tai öljykattila. Öljykattila on tehokas mutta kallis lämmitysmuoto, joka ollaan kieltämässä lähivuosina kokonaan.

Päivittämällä lämmitysjärjestelmän parannat rintamamietalon energiatehokkuutta ja säästät lämmityskustannuksissa.

Vaihtamalla öljylämmityksen seuraaviin lämmitysmuotoihin olet oikeutettu valtion myöntämään 4000 euron avustukseen, jolla kannustetaan talonmistajia luopumaan vanhoista öljykattiloista.

Kaukolämpö

Kaukolämpö on helpoin ja vaivattomin lämmitysmuoto jonka käyttöönottokustannukset ovat minimaaliset verrattuna muihin vaihtoehtoihin.

Jos rintamiestalossa on valmiiksi vesikiertoinen lämmitysjärjestelmä, on kaukolämpö fiksu valinta vanhan kattilan tilalle.

Kaukolämpö on huolettomampi käyttää sekä säästää pitkän pennin lämmityskustannuksissa.

Kaukolämpö on myös ympäristöystävällinen ratkaisu, sillä se hyödyntää voimaloiden hukkalämpö. Hukkalämmöllä lämmitetty vesi johdetaan kaukolämpöverkkoa pitkin lämmitettäviin kohteisiin. Käytön jälkeen vesi palaa voimalalle uudelleen lämmitettäväksi.

Ilmavesilämpöpumppu

Ilmavesilämpöpumppu (IVLP) on perinteistä ilmalämpöpumppua tehokkaampi lämmitysmuoto, joten se soveltuu erinomaisesti rintamamiestalon lämmitykseen.

IVLP siirtää lämpöenergiaa vesikiertoiseen lämmitysjärjestelmään, joten se on erinomainen korvike öljykattilalle. IVLP on öljykattilaa energiatehokkaampi, ympäristöystävällisempi sekä edullisempi käyttää.

IVLP on kokonaisvaltainen lämmitysratkaisu joka riittää yksinään koko rintamamiestalon lämmitykseen.

Maalämpö

Maalämpö on kaukolämmön ja IVLP:n ohella varteenotettava vaihtoehto rintamamiestalon lämmitykseen. Maalämpö on tehokas ja pitkäaikainen lämmitysmuoto.

Maalämpö on muita vaihtoehtoja arvokkaampi investointi ja energiatehokkain vaihtoehto.

Maalämmön etuna on sen lyhyt takaisinmaksuaika. Investoinnin odotetaan maksavan itsensä takaisin noin kymmenen vuoden kuluessa maalämmön asennuksesta.

Kuinka pidennän vanhan rintamamiestalon käyttöikää?

 • Kokonaisvaltainen kattoremontti suojaa koko rakennusta. Puutteellisen tuuletuksen ja höyrysulun myötä myös kattorakenteet ovat usein remontin tarpeessa tai altistuneet kosteudelle.
 • Lisäeristäminen. Uusimalla eristeet parannat rintamamiestalon energiatehokkuutta.
 • Salaojitus. Oikein tehty salaojitus suojaa alapohjan rakenteita kosteudelta. Jos kyseessä on valesokkelitalo, korostuu salaojituksen merkitys entisestään.
 • Putkiremontti. Vanhat putket ovat alttiita vuodoille sekä veden väri- ja makuhaitoille.
 • Viemärin sukitus. Sukittamalla vanhat viemärit et joudu purkamaan rakenteita ja pidennät viemärin käyttöikää jopa vuosikymmeniksi eteenpäin.

Lämmitysjärjestelmän uusiminen. Päivittämällä lämmitysjärjestelmän parannat huomattavasti vanhan rintamamiestalon energiatehokkuutta.

Picture of Reiska

Reiska