Neljä vinkkiä pihakeittiön rakentamiseen – näin rakennat unelmiesi kesäkeittiön budjettiystävällisesti!

Etusivu Rakentaminen Neljä vinkkiä pihakeittiön rakentamiseen – näin rakennat unelmiesi kesäkeittiön budjettiystävällisesti!


Pihakeittiö on erinomainen tapa valmistaa herkullisia aterioita esimerkiksi kotona tai mökillä. Ruuan valmistaminen ja kokkailuista nautiskelu onkin yksi kesän ehdottomista kruunuista.

Toki on syytä huomioida myös realiteetit: asumme Suomessa, jossa sää ei läheskään aina suosi taivasalla kokkaamista. Yksi erinomainen tapa suojautua säältä kuin säältä on valita tavanomaisen grillin sijaan katettu pihakeittiö, joka suojaa ruuan laittajaa, itse ruokaa sekä tietenkin myös ruuanlaittoon käytettäviä välineitä ja laitteita.

Vaihtoehtoja pihakeittiöiden kiehtovasta maailmasta löytyy aina grillipaketilla varustetusta umpinaisesta mökistä helposti räätälöitävään avaraan katokseen saakka. Tässä artikkelissa esittelemme erilaisia keittiömalleja ja -materiaaleja ja kerromme, miten voit rakentaa unelmiesi pihakeittiön edullisesti ja laadusta tinkimättä.


1) Rakenna pihakeittiö itse

Pihakeittiötä, kuten mitä tahansa muutakin, rakentaessa on syytä huomioida se, että itse rakennusmateriaalien lisäksi myös varsinainen työ maksaa. Vaikka valitsisit pihakeittiöösi edullisia materiaaleja, saattaa paikallisen nikkarin työn hinta aiheuttaa negatiivisen yllätyksen budjettia ajatellen.

Tietenkin haastavampien töiden, kuten perustusten valamisen haastavampaan maastoon, sähkötöiden ja muiden vastaavien kanssa on aina syytä vähintään konsultoida ammattilaista, mutta mikäli käytät esimerkiksi puuta rakennusmateriaalia, pääsee ominkin käsin jo melko pitkälle!

Itse rakentaessa kannattaa tutustua rauhassa ja huolellisesti erilaisiin ohjeisiin ja manuaaleihin, joita internet on pullollaan. Hyvinä esimerkkeinä toimivat Remontti-infosta löytyvät artikkelit Tee se itse leikkimökki – Ohjeet leikkimökin rakentamiseen ja 5 vinkkiä tee-se-itse remontointiin -artikkelit. Vaikka ne eivät suoranaisesti liitykään pihakeittiön rakentamiseen, löydät niistä ohjeita muun muassa perustusten tekemiseen, maalaamiseen, sekä lattian rakentamiseen.

2) Säästä rahaa ja vaivaa valitsemalla tarpeeseen sopivat ja kestävät materiaalit

Mikäli päädyt rakentamaan pihakeittiösi itse, on helpointa valita keittiön rakennusmateriaaliksi puu, sillä se taipuu myös kotinikkarin käsittelyssä moneen eri tarpeeseen varsin vaivattomasti ja ennen kaikkea ilman sen erikoisempia työkaluja. Materiaalivalintaa ei kuitenkaan kannata tehdä pelkästään sen mukaan, mikä on rakennusvaiheessa helpointa. Huomioon kannattaa ottaa myös keittiön varsinaiset käyttötarpeet sekä eri materiaalien elinikä ja kestävyys.

Mikäli aiot kokkailla ulkona myös muulloin kuin aurinkoisina kesäpäivinä – joita Suomessa on lopulta varsin vähän – kannattaa materiaaliksi valita jokin säätä kuin säätä kestävä materiaali, kuten betoni. Suosittelemme laskemaan ennakkoon myös se, kuinka paljon tarvitset pöytätilaa pihakeittiössäsi. Sen jälkeen voit tehdä päätöksen siitä, ovatko tiskialtaan ja grillin tapaiset keittiön peruselementit kiinteä osa kalustusta vai irrallaan siitä.  Esimerkkejä kiinteistä kalusteista ovat pöytälevyyn upotettu tiskiallas sekä varsinaiseen pöytätilaan kiinnitetty grilli, jota ei yksittäisenä elementtinä voi liikutella.

Mikäli pihakeittiösi on katettu, on kiinteästi pöytätilan yhteyteen rakennettu grilli aina suojassa sään eri olomuodoilta. Toisaalta, mikäli valitset liikuteltavan grillin, voit siirtää sen kesäillan lumoavan kauniin auringonlaskun ajaksi vaikkapa mökkilaiturin viereen. Jos taas haluat rakentaa grillin lisäksi myös muista keittiön elementeistä liikuteltavia, kannattaa keittiön rungon rakennusmateriaaliksi valita puu, joka on kevyt liikutella. Toki liikuteltavankin pihakeittiön pöytälevyt kannattaa tehdä joko ruostumattomasta teräksestä tai sinkistä. Ne ovat erittäin kevyitä materiaaleja ja sopivat siksi hyvin liikuteltavien elementtien pintamateriaaleiksi, jonka lisäksi ne kestävät kaikenlaisia sääolosuhteita. Säänkestävyys tekeekin niistä pitkäaikaisia ja sen myötä erittäin kustannustehokkaita ratkaisuita.

Jos kuitenkin päädyt valitsemaan pihakeittiön pintamateriaaliksi puun, kannattaa aina valita höylätty puu, joka käsitellään öljyllä. Höyläys tekee pinnasta mukavan sileän ja pehmeän, kun taas öljyäminen pidentää huomattavasti puun käyttöikää, joka tarkoittaa jälleen pitkässä juoksussa rahallista säästöä. Ylivoimaisesti suurin sudenkuoppa puumateriaaleissa on kestopuu, jota ei tulisi missään olosuhteissa käyttää pihakeittiön pintamateriaalina. Kestopuu on erittäin herkkä altistumaan esimerkiksi auringonvalolle ja kosteudelle, jotka saavat sen harmaantumaan ja halkeilemaan. Käytännössä siis kestopuusta tehdyt pinnat pitää uusia usein, joka tulee luonnollisesti kalliiksi.

Kolmas vaihtoehto pihakeittiön pintamateriaaliksi on betoni. Se kestää ruostumattoman teräksen ja sinkin tavoin hyvin erilaisia sääolosuhteita. Toisaalta betoni on kuitenkin todella raskas materiaali liikutella, joten liikuteltavaan kesäkeittiöön sitä ei kannata valita. Betonin toinen ”haittapuoli” on se, että siihen on erittäin vaikeaa upottaa tiskiallasta tai muita kiinteiksi toivottuja keittiöelementtejä. Siinä missä puiseen pöytälevyyn altaan saa upotettua yksinkertaisesti sahaamalla siihen altaan kokoisen reiän, vaatii betoniin upottaminen tarkkaan mitattua ja rakennettua muottia, joka tulee myös huomattavasti kalliimmaksi.

3) Suosi kierrätysmateriaaleja ja ajattele luovasti

Ehkä kaikkein yksinkertaisin tapa säästää pihakeittiötä rakentaessa on suosia kierrätysmateriaaleja. Kirpputoreilta ja kierrätyskeskuksista löytyy runsaasti todellisia kruununjalokiviä – varsinkin jos osaa ajatella vähääkään laatikon ulkopuolelta.

Kuten aiemmin toimme esille, on puu pihakeittiön runkomateriaalina paitsi kestävä ja kevyt liikuteltava, myös varsin edullinen. Siksi kierrätysmateriaalia etsiessä kannattaakin kiinnittää erityistä huomiota juuri puisiin esineisiin. Ja laatikon ulkopuolisella ajattelulla tarkoitetaan tässä tapauksessa tietenkin puun muokattavuutta: esimerkiksi kierrätyskeskuksesta löytyvän isomman puisen penkin laudoista saa pienen hionnan, öljyämisen ja maalaamisen jälkeen loihdittua näppärästi vaikkapa liikuteltavan kesäkeittiön runko-osat.

Kirpputoreilta löydät myös runsaasti erilaisia ruokailu- ja tarjoiluasioita, jotka ovat huomattavasti kaupassa myytäviä edullisempia. Samalla saat tuotua kesäkeittiöösi palan nostalgiaa, joka on omiaan nostamaan ruokailijoiden tunnelmaa.

4) Tee listoja, kilpailuta ja budjetoi tarkasti

Yksi helpoimmista tavoista säästää kuluissa pihakeittiötä rakentaessa on huolellinen suunnittelu. Ennen projektin aloittamista kannattaa käydä jokainen työvaihe ja materiaali tarkasti läpi ja listata erilaisten tuotteiden hintoja. Esimerkiksi Exceliin laadittua budjettia ja suunnitelmaa noudattamalla on vähemmän todennäköistä, että matkan varrella vastaan tulee kustannuksia nostavia negatiivisia yllätyksiä.

Listaa siis etukäteen mahdollisimman tarkasti rakennustyössä käytettävät materiaalit, työkalut ja mahdolliset ammattilaisilta ostettavat palvelut. Mikäli päädyt itsenäisen rakentamisen sijaan käyttämään rakentamisessa ammattilaista, on tärkeää kilpailuttaa useampi toimija. Näin varmistat sen, että saat parhaan mahdollisen hinnan, etkä maksa liikaa. Kilpailuttaminen on tärkeää myös silloin, jos rakennat itse – tällöin kilpailuttaminen kohdistuu enemmän materiaaleihin ja niitä myyviin yrityksiin, sillä saman tuotteen tai rakennusmateriaalin hinta voi vaihdella huomattavasti eri myyjien välillä.

Budjettia suunnitellessa on tärkeää jättää siihen myös liikkumavaraa, sillä tarkallakaan suunnitelulla ei aina voi varautua jokaiseen vastaan tulevaan yllätykseen. 

Remontti Mestari

Remontti Mestari