Tee se itse leikkimökki – Ohjeet leikkimökin rakentamiseen

Etusivu Tee-se-itse Tee se itse leikkimökki – Ohjeet leikkimökin rakentamiseen

Miten rakentaa leikkimökki? Seuraa näitä Remontti-infon laatimia selkeitä ohjeita ja rakenna perheesi pienimmille leikkimökki, joka ilahduttaa vuosien ajan!

Tee se itse – leikkimökki

Leikkimökki on varmasti jokaisen lapsen toive ja monipuolinen tekemisen mahdollistaja. Huolellisesti ja hyvin tehty itse rakennettu leikkimökki voi samalla myös koristaa pihaa. Joskus sen rakentaminen on myös mahtava tilaisuus päästä eroon ylimääräisistä rakennusmateriaaleista. 

Yleisesti voisi luulla leikkimökin rakentamisen olevan vaativa työ, mutta se onkin yleinen harhaluulo. Leikkimökin itse rakentaminen onnistuu myös helposti aloittelevalta nikkarilta. Se on ainutlaatuinen tapa rakentaa omalle pihalleen maailman paras leikkipaikka. Leikkimökkiä voi käyttää myös pihakeittiönä, jos sen yhteyteen rakentaa ison terasssin.

Oikein rakennettuna ja huollettuna leikkimökit kestävät vuosia ja se on oikean kokoinen lapsia varten. 

Kannattaa kuitenkin muistaa, että leikkimökki ei ole vain tavallinen mökki miniatyyrikoossa, vaan siinä täytyy ottaa muutamia erityistekijöitä huomioon. Näiden ohjeiden avulla jokainen saa rakennettua hienon leikkimökin pihalleen. Erilaisia ideoita ulkomuodolle onkin monia, ja ne ovat kaikki tekijän päätettävissä. Yleisesti tämänkaltaiset piharakentamisen projektit voidaan jakaa kolmeen vaiheeseen; suunnittelu, rakentaminen ja viimeistely. Alempana käymme läpi jokaisen vaiheen tarkemmin perustuksista ylöspäin, jopa katon rakentamiseen ja loppuviimeistelyyn. Näillä ohjeilla sinäkin saat varmasti mieluisan leikkimökin rakennettua!

Huolellinen suunnittelu on avain leikkimökin rakentamisessa

Ensimmäisenä työvaiheena leikkimökin, kuten minkä tahansa rakennuksen rakentamisessa on tietenkin huolellinen suunnittelu. Hyvin suunniteltu on jo puoliksi tehty! Itse rakennettu leikkimökki ei rakennusprojektina eroa kuitenkaan muista rakennustöistä, vaan sekin vaatii esimerkiksi perustusten rakentamisen. Kannattaa siis miettiä ensin karkeasti arvioiden, missä itse rakennettu leikkimökki sijaitsee?

Sijainniltaan leikkimökin kannattaa olla mahdollisimman tasaisella maalla, ja mieluiten tontin reunassa, tällä tavalla se vie pihalta vähemmän tilaa. Paikan yhteydessä suositeltavaa on alkaa suunnitella myös leikkimökin ulkoista olemusta ja rakennusmateriaaleja. Suunnittelun alkuvaiheessa kannattaa ryhtyä hahmottamaan sen ulkoista olemusta. Yleinen ja helppo muoto itse rakennetulle leikkimökille onkin neliönmuotoiset seinät ja yksinkertainen harjakatto.

Suunnittelun yhteydessä kannattaa myös tutustua lainsäädäntöön. Yleisesti itse rakennettu leikkimökki on niin pieni, ettei se tavallisesti vaadi rakennuslupaa. Asia kannattaa silti selvittää ja varmistaa paikalliselta rakennustarkastusviranomaiselta. Mikäli suunnittelet rakentavasi mökkiä rivi- tai paritalojen tontille, tai asunto-osakeyhtiöön, kannattaa asiasta sopia erikseen isännöitsijän kanssa. 

Perustusten tekeminen

Hyvän rakennuspaikan löydettyäsi, aloita mittaamalla suunnitellu perustusten tarkkaa paikkaa. Perustusten tekemisessä voi käyttää monenlaisia menetelmiä, kuten vaikkapa ruuvipaaluja, mutta itse rakennetut leikkimökit ovat yleensä niin kevyitä, että niille riittää perustuksiksi pelkät harkot. Vatupassia apuna käyttäen kuoritaan ensin pintamaa perustusten alueelta ja varmistetaan, että ne saadaan mahdollisimman tasaiselle alustalle.

Oikean paikan ja mittojen etsimisen jälkeen pintamaa kuoritaan pois. Kuoritun maa-aineksen päälle kannattaa laittaa esimerkiksi suodatinkangas. Sen avulla kasvillisuus saadaan pysymään kurissa, ja kosteusvaurioiden mahdollisuudelta vältytään. Suositeltavaa on myös se, että suodatinkankaan päälle laitetaan tasaisesti soraa tai hiekkaa. Kuorimistyön ja perustusten valmistelun jälkeen alkaa itse perustusharkkojen asentaminen. Itse rakennetun leikkimökin perustusten tekeminen on oiva tilaisuus päästä eroon ylimääräisistä perustuskivistä, jotka ovat jääneet yli muista rakennusprojekteista. 

Kivien asennuksen yhteydessä varmista vatupassia apuna käyttäen, että niiden yläpinnat ovat samassa vaakatasossa. Perustuskivien ollessa linjassa ja paikallaan, asennetaan niiden päälle alimmat lattiapalkit. Lattiapalkit on helppo asentaa siten, että alimmat palkit ovat perustuskivien suuntaiset, ja toisiksi alimmat kohtisuorassa. Palkit on helppo kiinnittää toisiinsa naulaamalla.

Tee-se-itse leikkimökki puutarhassa. Leikkimökki ja punainen liukumäki.

Leikkimökin voi rakentaa halutessaan vaikka paalujen päälle.

Leikkimökin runko ja kattotuolit

Perustusten ja lattiapalkkien asennusten jälkeen kannattaa aloittaa leikkimökin rungon pystytys. Runkoon kannattaa käyttää ylimääräistä rakennustavaraa ja kierrätysmateriaaleja jos niitä on saatavilla. Leikkimökin kulmiin tulevat runkotolpat naulataan paikoilleen ja pystysuora kulma katsotaan vatupassin avulla. Runkotolppien pystytyksen aikana ne kannattaa tukea pitkittäis- tai vinositeillä, jotta tolpat saadaan mahdollisimman suoraan naulaamalla.

Runkotolppien rakentamisen jälkeen ne jäykistetään vaakapuilla, jonka jälkeen tukiliinat voidaan poistaa. Tässä vaiheessa on suositeltavaa että ikkunoiden ala- ja yläpuut sekä oven yläpuun sijainti on tiedossa. Runkoa pystyttäessä naulaa nämä osat viimeisenä, ja tarkista huolellisesti mittaamalla mittanauhalla ja vatupassilla. Tässä rakennusvaiheessa valtti on malttia, sillä runko vaikuttaa leikkimökin lopputulokseen erittäin paljon.

Tolppien, ikkuna- ja ovipuiden asennuksen jälkeen runkoon kiinnitetään kattotuolit. Varhaisessa vaiheessa asennetun katon etu on se, että se suojaa rakennusta sääolosuhteilta, kuten sateelta. Kattotuolien asennustyön aikana käytetään yleensä runkoon kiinnittyvää aputukea, joka poistetaan myöhemmin. Helpoin tapa tehdä leikkimökkiin katto, on vahvistaa vanerilevyllä kattotuolien välit ja myöhemmin päällystämällä se esimerkiksi kennolevyllä tai kattohuovalla. Itse rakennetun leikkimökin katosta kannattaa tehdä vahvistaen tukeva, sillä esimerkiksi lapset saattavat jopa kiivetä sen päälle. Kestävä katto tekee itse mökistä pitkäikäisen, mutta on myös turvallinen lapsille.

Leikkimökin seinien laudoittaminen

Leikkimökin seinien laudoittaminen kannattaa aloittaa heti, kun katto on saatu tukevasti paikalleen. Seinien rakentamisen aikana kannattaa huomioida se, että tavallisesti leikkimökkiin ei tehdä erillistä sisäverhousta. Tästä syystä itse rakennetun leikkimökin seinämateriaalien kannattaa olla mahdollisimman hyvännäköistä höylättyä puutavaraa, sillä runkorakenteet jäävät näkyviin sisäpuolelta. Ikkunoiden määrä, koko ja sijainti kannattaa huomioida jo laudoitusvaiheessa, mutta ne on mahdollista tehdä myös laudoituksen jälkeen esimerkiksi pistosahaa apuna käyttäen.

Rungon valmistuttua aloita ulkoseinien laudoitus alareunasta ja poista tukiliinoja edetessä työssä. Itse tehdyn leikkimökin seinien laudoittaminen hoituu nopeasti tavallisia nauloja ja vasaraa käyttäen, muista kuitenkin tehdä tarkistusmittauksia vatupassilla ja rullamitalla työn edetessä. Jos osaaminen ja budjetti sen mahdollistaa, naulapyssyllä työn saa nopeammin tehtyä, muista kuitenkin tarkistaa sisäpuoli. Sisäpuolen seinistä läpi tulevat naulat ovat loukkaantumisriski leikkimökin käyttäjille!

Lattian rakentaminen

Itse rakennettuun leikkimökkiin tehdään yleensä yksinkertainen lautalattia. Yleensä sisäverhousta ei tehdä, joten laudat tulee sahata sisämittojen mukaan tarkasti. Näin seinän ja lattian väliin ei jää turhia rakoja, eikä esimerkiksi jalkalistoja tarvitse tehdä. Itse rakennetun leikkimökin lattian tekemiseen on monia vaihtoehtoja, ja vain mielikuvitus on rajana!

Lattian rakentaminen on sinänsä yksinkertaista, sillä ilman jalkalistoja tulee lattialaudat vain sahata oikeaan pituuteen ja naulata lattia runkoon kiinni. Materiaaleihin on erilaisia vaihtoehtoja, ja niiden hyötyjä ja haittoja kannattaa punnita. Onko mökki ympärivuotisessa käytössä? Nukutaanko leikkimökissä kesällä? Hauskojen pihaleikkien jatke on lapsille varmasti yökyläily leikkimökissä, tällöin eristäminen ja huolellisuus on hyvä lisä. Eristyslevy lattiassa ja tarkat mitat vähentävät esimerkiksi vetoa leikkimökin sisällä.

Lämpimällä kesäsäällä leikkimökissä nukkuessa, ei yleensä erillistä eristystä tarvita. Pelkkä huolellisuus ja lattialankkujen tarkat sisämitat riittävät pitämään ylimääräisen vedon pois mökin sisältä. Suosittelemme lattialankuiksi sileäksi hiottua ja mieluiten oksatonta lankkua. Lankut mitataan ja sahataan sisämittojen mukaan ja naulataan paikoilleen.

Ikkunat leikkimökkiin

Ikkunoiden suunnittelun vaiheessa kannattaa miettiä sitä, tarvitaanko ikkunoita ollenkaan, vai riittävätkö pelkät ikkuna-aukot. Itse rakennettu leikkimökki on kokonaan lasten käytössä, joten helposti rikkoutuva tavallinen ikkunalasi voi olla huono vaihtoehto. Tämän sijasta kannattaakin käyttää esimerkiksi 8-10mm karkaistua lasia, sillä se kestää kolhuja hyvin. Yksi vaihtoehto on myös käyttää ikkunalasina muovista pleksilasia, näin vähennetään onnettomuuksien mahdollisuutta.

Ikkunoiden rakennustapoja on monia, mutta yksi hyvä tapa on tehdä erillinen ikkunaelementti, joka asennetaan kiilojen avulla mieleiseen paikkaan. Oikeaan paikkaan kannattaa tehdä ensin ohuesta laudasta kehikko ja lasi asennetaan siihen listojen avulla. Muista maalata kehikko ennen asennusta! Elementin asennukseen käytetyt kiilat saadaan helposti piilotettua ikkunalautojen alle.

Leikkimökin oven rakentaminen

Suunnittelu ja rakennusvaiheessa tarkastetaan ensin oviaukon oikea mitta. Asennetaan ensin oviaukon reunoihin siistit laudat ja maalataan ne. Tarkasta myös mitat ja kulmat ristimittauksella työn edetessä. Itse rakennettuun leikkimökkiin voi tehdä oven kokonaan itse, tai esimerkiksi rautakaupasta voi löytyä valmiita ovia juurikin tähän tarkoitukseen.

Jos oven haluaa tehdä itse, kannattaa se tehdä H-muotoista apurunkoa käyttäen. Laudasta kootaan ensin runko, ja ovilaudat naulataan tähän kiinni. Sen jälkeen ovi maalataan ja ovenkahva kiinnitetään. Ovenkahva kannattaa kiinnittää lapsille sopivaan korkeuteen. Mittoja ottaessa kannattaa jättää pieni vara oven mittoihin, varmista myös L-viivaimella mahdollisimman suorat kulmat.

Itse rakennetun leikkimökin oven saranointi tehdään viimeisenä. Yleensä saranointi kannattaa tehdä esimerkiksi lehtisaranoilla pinta-asennuksena. Hyvinä lisävarusteina on esimerkiksi mökin ulkoseinään ja oveen pienet haat, jolla oven voi lukita auki leikkien ajaksi.

Viimeistely

Pääpiirteittäin itse rakennettu leikkimökki alkaa olemaan valmis! Viimeistelytyössä vain mielikuvitus on rajana, ja tässä vaiheessa kannattaakin pyytää leikkimökin käyttäjää avuksi. Ennen mitään kalustamista voi leikkimökin maalata sisältä ja ulkoa mieleisekseen. Lapset suosivat lämpimiä värejä, kuten punaista ja sinistä. Ulkoseinien maali kannattaa valita ympäristöön sopivaksi!

Sisältä itse rakennettuun leikkimökkiin voi esimerkiksi tuoda patjoja ja rakentaa vaikka pienen leikkikeittiön. Lapset suosivat leikeissään keittiön lisäksi esimerkiksi pientä pöytä ja tuoli -settiä. Mukavuutta voi lisätä laittamalla lattialautojen päälle muovimaton, tai pehmeämmän karvamaton.

Itse rakentama leikkimökki on loistava leikkipaikka perheen pienille lapsille. Näillä ohjeilla kuka tahansa aloittelijasta kokeneempaan nikkariin saa omalle pihalleen juuri omannäköisensä leikkimökin. Se on avain leikki-ikäisten lasten mielikuvitukselle ja itse rakennettuna jopa huomattavan edullinen. Sisustaa ja esimerkiksi mökin väriä voi vaihdella, ja pieniä tuunauksia tehdä milloin vain!

Reiska

Reiska