Onko ilmalämpöpumppu kannattava sijoitus? – Perusteet ja vinkkejä

Etusivu Koneet ja työkalut Onko ilmalämpöpumppu kannattava sijoitus? – Perusteet ja vinkkejä
ilmalämpöpumppu

Onko ilmalämpöpumppu kannattava sijoitus? Keräsimme yhteen tietopaketin ilmalämpöpumpun hyödyntämisessä kodin lämmityksessä.

Ilmalämpöpumppu on yksi suosituimmista omakotitalon lämmitysmuodosta. Eikä suotta, ilmalämpöpumppu on käytännöllinen, kustannustehokas sekä erinomainen kumppani käytännössä mille tahansa lämmitysmuodolle.

Ilmalämpöpumppua valittaessa ei kuitenkaan kannata tyytyä ensimmäiseen vastaantulevaan malliin, vaan eri tehoisia, hintaisia ja kokoisia malleja kannattaa vertailla ajan kanssa.

Tässä artikkelissa käymme läpi ilmalämpöpumpun lukuisat edut lämmityksessä, sekä muutamia vinkkejä parhaan ilmalämpöpumpun hankintaan.

Miten ilmalämpöpumppu toimii?

Ilmalämpöpumppu hyödyntää ulkoilman lämpöä sisäilman lämmityksessä. Käytännössä ilmalämpöpumppu toimii kuten jääkaappi, mutta päinvastoin.

Pumpun ulkoyksikkö imee lämpöenergiaa ulkoilmasta siirtäen sisätiloihin kylmäaineen avulla. Kylmäaine kiertää sisä- ja ulkoyksikköjen välillä sitoen kylmää ja kuumaa ilmaa itseensä käyttötarkoituksesta riippuen. Eri käyttötarkoitukset ovat siis sisäilman lämmitys ja viilennys.

Ilmalämpöpumpun hyödyt kodin lämmityksessä

Ilmalämpöpumppu toimii pienemmässä kodissa päälämmitysmuotona, tai suuremmassa kodissa olemassa olevan lämmitysmuodon tukena hybridilämmityksessä.

Ilmalämpöpumppu mahdollistaa kodin sisälämpötilan hienosäädon vuodenajasta riippumatta, minkä ansiosta ilmalämpöpumppu on kesähelteiden kiistaton kuningas.

Pitkän kesähelteessä vietetyn päivän jälkeen voit nauttia puhtaasta ja virkistävän viileästä sisäilmasta. Lämpöpumppu myös puhdistaa sisäilmaa, mikä parantaa asumismukavuutta merkittävästi.

Sen lisäksi että ilmalämpöpumppu on todellista arjen luksusta, on se myös taloudellisesti kannattava investointi. Ilmalämpöpumppu kantaa kortensa kekoon kodin lämmityksessä, jolloin esimerkiksi sähkölämmityksen osuus lämmityksestä pienenee merkittävästi.

Ilmalämpöpumpulla lämmittäminen on varsin edullista, joten mitä suuremman osan lämmöntarpeesta saat katettua pumpulla, sitä enemmän säästät lämmityskustannuksissa.

Miksi ilmalämpöpumppu on hyvä vaihtoehto kodin lämmitykseen:

  • Ilmalämpöpumppu pelaa yhteen minkä tahansa lämmitysmuodon kanssa
  • Ilmalämpöpumppu pitää kodin talvella lämpimänä ja kesällä mukavan viileänä
  • Ilmalämpöpumppu pienentää lämmityskustannuksia
  • Ilmalämpöpumppu parantaa energiatehokkuutta

Onko ilmalämpöpumppu kannattava investointi?

Ilmalämpöpumppu on taloudellinen lämmitysmuoto, joka lähes väistämättä maksaa itsensä takaisin vain muutaman vuoden kuluessa. Laadukas ilmalämpöpumppu kustantaa 1000 – 3000 euroa, mikä on pieni summa laskennallisiin säästöihin verrattuna. Hyvin huollettu ilmalämpöpumppu tuottaa puhdasta säästöä jopa 20 vuoden ajan. Voit myös hyödyntää vuosittaisen kotitalousvähennyksen pumpun asennuksessa.

Vinkit ilmalämpöpumpun hankintaan

Vaikka ilmalämpöpumppu on suhteellisen pieni investointi, kannattaa oikean mallin valintaan käyttää aikaa. Vertaile eri mallien ominaisuuksia ennen ostopäätöstä.

Suurin vaikuttava tekijä ilmalämpöpumpun valinnassa on teho. Alimitoitettu pumppu ei lämmitä koko rakennusta, ja liian tehokas järjestelmä ei ole rahallisesti kannattava investointi.

Järjestelmän teho tulisi aina suhteuttaa kodin neliömäärään. Yleisenä muistisääntönä voidaan pitää, että yhden kilowatin teho kattaa 30 neliömetrin lämmöntarpeen. Vastaavasti viilennyskäytössä yki kilowatti kattaa 20 neliömetrin alueen.

Vertaile eri malleja ja suhteuta pumpun teho kodin neliömäärään.

Ilmalämpöpumpun asennus – Vältä yleisimmät virheet

Ilmalämpöpumpun asennus on tarkkaa puuhaa, sillä virheellinen asennus voi johtaa heikkoon lämmitystehoon tai jopa laitteen lyhyempään käyttöikään.

Ilmalämpöpumpun asennus on kaksivaiheinen: sisä- ja ulkoyksikkö. Molempien sijainnit on tärkeä suunnitella tarkkaan, että molemmat yksiköt toimivat saumattomasti yhteen.

Paras sijainti sisäyksikölle on olohuoneen katonraja, josta lämpö tai viileä ilma leviävät tasaisesti koko rakennukseen. Sisäyksikköä kannattaa pitää kaukana, jotta ruuanlaitosta syntyvä rasva ei pääse tukkimaan suodatinta.

Ulkoyksikön optimaalinen sijainti on varjoinen paikka lähellä sisäyksikköä. Varjoisa paikka estää koneen kuumenemisen kesähelteillä, jolloin pumpun viilennysteho säilyy optimaalisena. Suojaisa paikka voi myös estää lumen kertymisen pumpun ympärille.

Asennuksen saa suorittaa vain koulutettu sähkömies, jolla on riittävät pätevyyden kylmäaineiden käsittelyyn.

Yhteenveto – Maksimoi ilmalämpöpumpun hyödyt lämmityksessä

  • Mitoita ilmalämpöpumppu vastaamaan neliömäärää ja vuosittaista sähkönkulutusta
  • Sijoita sisä- ja ulkoyksiköt oikein
  • Panosta laadukkaaseen järjestelmään. Laadukas ilmalämpöpumppu palvelee parhaimmillaan jopa 20 vuotta
  • Tilaa asennus luotettavalta urakoitsijalta. Huono asennustapa voi vaikuttaa pumpun toimivuuteen ja käyttöikään
Picture of Reiska

Reiska