Ränniremontti – Vinkit sadevesijärjestelmän uusimiseen

Etusivu Kodin remontit Ränniremontti – Vinkit sadevesijärjestelmän uusimiseen
Ränniremontti on ajankohtainen jokaisen talon elinkaaren aikana.

Ränniremontti eli sadevesijärjestelmän remontti on edullinen, mutta tärkeä remontti joka on poikkeuksetta ajankohtainen jokaisen rakennuksen elinkaaren aikana. Vanhat rännit eivät ole kovinkaan esteettiset, sekä voivat pidemmällä aikavälillä johtaa mittaviin vaurioihin.

Milloin ränniremontti kannattaa tehdä? Mistä tunnistaa vaurioituneet rännit? Onko rännien mallilla merkitystä?

Jos talossasi on vanhat rännit ja olet suunnitellut niiden uusimista, olet tullut oikeaan paikkaan. Keräsimme yhteen kattavan tietopaketin sadevesijärjestelmän uusimisesta kustannustehokkaasti. Vaikka kyseessä on suhteellisen pieni remontti, toimimalla oikein voit vaikuttaa merkittävästi remontin loppulaskuun sekä lopputulokseen.

Laadukas sadevesijärjestelmä palvelee vuosikymmenten ajan täysin huoltovapaana. Keskity ränniremontin kohdalla laatuun halvemman hintalapun sijaan.

Milloin ränniremontti on ajankohtainen – Uusi sadevesijärjestelmä hyvissä ajoin

Ränniremontin ajankohdan tunnistat helposti. Ruostuneet ja reikiintyneet rännit ovat usein merkki remontin ajankohtaisuudesta, samoin kuin selkeät vuodot. Viimeistään siinä vaiheessa kun sadevesi tulvii rännien yli on syytä aloittaa sadevesijärjestelmän uusimisen suunnittelu.

Vaurioituneet rännit eivät kuljeta vettä syöksykourujen kautta maahan hallitusti. Hallitsematon sadevesi tulvii ränneistä yli altistaen talon rakenteet kosteusvaurioille. Pahimmassa tapauksessa yli vuotanut vesi voi aiheuttaa talon painumista, kun vesi ei pääse imeytymään hallitusti maahan.

Milloin kannattaa toimia? Tunnista sadevesijärjestelmän vauriot

 • Rännit ovat ruosteessa
 • Kouruissa on selkeitä reikiä
 • Rankkasateella vesi tulvii yli eikä ajaudu syöksykourujen kautta maahan
 • Rännit ovat tukossa
 • Kulmat vuotavat
 • Rännit ovat mutkalla lumen painosta
 • Esteettiset syyt: vanhat rännit ovat ruman näköiset

Ränniremontin suunnittelu – Hyvin suunniteltu on puoliksi tehty

Oli kyseessä tee-se-itse -remontti tai avaimet käteen -paketti, aivan  kuten minkään muunkaan remontin kohdalla, ei ränniremonttia voi toteuttaa ilman kunnollista suunnittelua. Esimerkiksi väärin mitoitettu sadevesijärjestelmä ei toimi oikein, jolloin lopputulos voi pahimmillaan olla vanhoja rännejä haitallisempi.

Mitoitus

Suunnittelun yksi tärkeimmistä osista on tarvittavien rännimateriaalien sekä syöksytorvien mittaaminen. Mitoituksessa on helppo käyttää vanhoja rännejä osviittana. Sen lisäksi että oikein mitoitettu sadevesijärjestelmä toimii oikein, on materiaalien määrällä suuri vaikutus remontin lopulliseen hintaan.

Materiaalien osuus on jopa 70 prosenttia ränniremontin lopullsesta hinnasta.

Mitoituksessa on erityisen tärkeää kiinnittää huomiota myös syöksytorvien määrään. Jos syöksytorvet ovat liian kaukana toisistaan, ei sadevesi pääse valumaan hallitusti sadevesikaivoihin. Hyvänä nyrkkisääntönä syöksytorvien maksimiväli on 15 metriä.

Älä uusia syöksytorvia suoraan vanhojen tilalle ilman mittaamista. Vanhassa järjestelmässä syöksytorvien etäisyyden voivat olla väärät.

Mittauksessa tulee pituuden lisäksi huomioida myös rännien korkeus. Liian matalat rännit päästävät veden valumaan yli, ja liian korkeat rännit voivat vaurioitua putoavan lumet seurauksena.

Huomioi kattomateriaali

Katon materiaalilla on suuri merkitys sadevesijärjestelmän asennuksen ja toimivuuden kannalta. Helpoin kattotyyppi ränniremontin kannalta on perinteinen tai konesaumattu peltikatto, vastaavasti tiilikaton ollessa haastavin niin asennuksen kuin toimivuuden kannalta.

Tiilikaton kohdalla on tärkeää huomioida oikean mallisen otsalaudan asennuksesta, sekä riittävistä tippalistoista. Ilman tippalistoja vesi voi valua väärään suuntaan kattotiiliä pitkin.

Oli kattomateriaali mikä tahansa, huolehdi että kiinnitys tehdään suoraan kattotuoleihin. Näin varmistat vahvimman kiinnityksen.

Kotitalousvähennys

Jos tilaat ränniremontin avaimet käteen -pakettina, olet oikeutettu kotitalousvähennykseen. Koska työn osuus ränniremontissa on matala, ei avaimet käteen -paketti tule juurikaan itse asentamista kalliimmaksi.

Kotitalousvähennys on 40 prosenttia työn osuudesta.

Muistilista ränniremontin suunnitteluun

 • Mitoita rännit oikein
 • Huomioi kattomateriaali ja tarvittavat lisätyöt
 • Määritä suuntaa-antava budjetti
 • Valitse oikeat rännimateriaalit: modernit saumattomat puolipyöreät kourut ovat parempia kuin kantikkaat

Ränniremontin hinta – mistä se koostuu?

Ränniremontti on kodin remonttien edullisimmasta päästä. Keskimäärin sadevesijärjestelmän uusiminen maksaa 1500 – 5000 euron välillä.

Ränniremontin hinnasta noin 70 prosenttia muodostuu materiaaleista. Loppuosa koostuu työn osuudesta sekä mahdollisista lisätöistä. Ränniremontin yhteyteen kuuluvat lisätyöt voivat tarkoittaa esimerkiksi otsalautojen ja tippalistojen asentamista tai vanhan sadevesijärjestelmän purkamista.

Vaikka ränniremontti on verrattain halpa remontti, kannattaa eri urakoitsijat kilpailuttaa. Eri toimijoiden välillä voi olla suuriakin hintaeroja. Hinnat lisäksi myös eri toimijoiden myöntämät takuut tai käytettävien materiaalien laatu voivat vaihdella.

Ränniremontti avaimet käteen -palveluna

Vaivattomin keino ränniremontin toteutukseen on tilata remontti suoraan luotettavalta toimijalta. Urakoitsijat kannattaa aina kilpailuttaa, eikä halvin tarjous ole aina paras.

Näin tunnistat luotettavan urakoitsijan:

 • Paikallinen toimija
 • AAA-luottoluokitus
 • Pitkä takuu myös työlle
 • Verkkosivustolla kattavasti tietoa tuotteista ja toiminnasta
 • Positiiviset arvostelut ja referenssit

Usea yritys on tehnyt avaimet käteen -prosessin mahdollisimman yksinkertaiseksi. Projekti alkaa aina suunnittelukäynnillä, jossa kartoitetaan ränniremontin tarve ja tehdään tarjous itse remontista. Samalla suunnitellaan remontin laajuus ja tarvittavat toimenpiteet.

Jos kaupat syntyvät, tehdään alustava aikataulu remontin toteuttamiselle. Avaimet käteen -palveluun kuuluu kaikki työvaiheet aina vanhojen rännien purkamisesta loppusiivoukseen ja vanhojen rännien kierrätykseen.

Avaimet käteen -palvelun etuna on mahdollisuus saada saumattomat mittatilausrännit. Useimmiten rännit valmistetaan asiakkaan pihalla suoraan rännikoneesta. Saumattomat mittaitilausrännit ovat rautakauppojen metritavaraa huomattavasti laadukkaampia.

Saumat ovat rännien vaurioalttiimpia kohtia, joten hankkimalla mittatilausrännit eliminoit suurimman ongelmakohdan.

Tee-se-itse ränniremontti

Lyhyt vastaus: kyllä voi. Jos korkealla työskentely ei ole ongelma ja omistat riittävät työvälineet, ei rännien asentaminen itse ole missään nimessä mahdoton ajatus. Tee-se-itse remontti on oiva keino säästää selvää rahaa.

Ennen remontin aloittamista on kuitenkin tärkeää perehtyä aiheeseen, ja kysyä neuvoa esimerkiksi paikalliselta toimijalta. Kääntymällä asiantuntijan puoleen saat arvokkaita neuvoja sekä tarvittaessa asennusapua.

Väärin asennetussa sadevesijärjestelmässä piilee pitkällä aikavälillä suuri vaurioiden riski. Väärät laskusuunnat ja puutteelliset syöksytorvet voivat johtaa mittaviin kosteusvaurioihin.

Jos ränniremontin toteuttaa itse, kannattaa rännit jokatapauksessa tilata suoraan ränniremonttiyritykseltä. Sen lisäksi että saat tarkemmat ohjeet asennukseen, saat laadukkaat saumattomat mittatilausrännit. Parhaassa tapauksessa et joudu itse noutamaan uusia rännikouruja, vaan rännitoimitetaan suoraan kotiovelle auton perästä rännikoneesta.

Vinkit tee-se-itse ränniremonttiin

 • Panosta laadukkaisiin ränneihin: hanki saumattomat mittatilauskourut
 • Hanki tietoa ja noudata asennusohjeita
 • Hanki tarvittavat työvälineet: laadukas akkuporakone ja jykevät A-tikkaat riittävät
 • Älä asenna rännejä katon kautta. Käytä tikkaita tai nosturia

Onnistunut ränniremontti – Ota nämä seikat huomioon

 • Jos tilaat remontin urakoitsijalta, kilpailuta hinnat lisäksi myös takuu. Hyvä takuu ränneille on 30-50 vuotta, ja työllä 5-10 vuotta
 • Älä asenna rännejä sisäpuolisilla kannakkeilla. Ulkopuoliset kannakkeet ovat kestävämmät ja helpompi puhdistaa
 • Älä koskaan asenna vanhanaikaisia kantikkaita rännejä. Kantikkaat rännit tukkeutuvat helposti ja ovat hankalia puhdistaa.
 • Varmista että rännit kiinnitetään suoraan kattotuoleihin
 • Huolehti otsalaudat ja tippalistat tarpeen niin vaatiessa
Picture of Reiska

Reiska