Autotallin remontti – vinkit autotallin hyödyntämiseen

Etusivu Kodin remontit Autotallin remontti – vinkit autotallin hyödyntämiseen
Autotallin remontti on loistava tapa herättää vanha autotalli eloon.

Usean omakotitalon yhteydessä on jonkinlainen autotalli. Mahdollisuudet autotallin hyödyntämisen ovat lähes rajattoma, mutta usein vanha autotalli päätyy varastoksi. Autotallin remontti on helppo tapa herättää vanha talli henkiin ja hyödyntää sitä esimerkiksi harrastetilana tai omana pajana.

Autotallin remontti ei ole omakotitalon remonttien vaativimmasta päästä, joten voit suorittaa sen helposti itse. Ainoastaan mahdollisiin sähkötöihin tarvitset koulutetun ammattilaisen.

Remontoitu autotalli on käytännöllinen ja viihtyisä, sekä nostaa kiinteistön arvoa.

Keräsimme yhteen kattavan ohjeistuksen sekä ideoita autotallin remontointiin ja hyödyntämiseen.

Mitä vaaditaan autotallin remonttiin?

Autotallin remontti on helppo toteuttaa itse. Onnistunut remontti vaatii kuitenkin asianmukaiset työvälineet sekä jonkin verran kokemusta remontoinnista.

Vaikka kyseessä ei ole omakotitalon suurin remontti, vaatii autotallinkin remontointi huolellisen suunnittelun onnistuakseen täydellisesti.

Mitä työvälineitä tarvitset autotallin remonttiin:

 • Laadukas akkuporakone
 • Tehokas kulmahiomakone
 • Hyvä monitoimi-imuri autotalliin siivoukseen
 • Laadukkaat maalitelat

Panostamalla laadukkaisiin työvälineisiin varmistat parhaan lopputuloksen ja remontin huolettoman etenemisen.

Jos autotallin sähköt ja pistorasiat on tarkoituksena uusia, on asennukseen palkattava ammattitaitoinen sähkömies.

Autotallin siivous

Jokainen autotallin remontti alkaa aina autotallin siivouksella ja tyhjennyksellä. Jos autotalli on ollut pitkään varastona, voi edessä olla pitkäkin projekti. Käymällä läpi jokaisen tavaran ja niiden tarpeellisuuden voit vähentää tavaran paljoutta ja vapauttaa suuriakin määriä tilaa.

Ylimääräinen romu on syytä kierrättää.

Tavaroiden järjestely ja ylimääräisen romun kierrättäminen on pakollinen toimenpide ennen kuin koko remonttia voidaan edes aloittaa.

Kun tavaroista on selvitty, on edessä pintojen puhdistaminen. Varsinkin vanha betonilattia on usein laajemman puhdistuksen tarpeessa. Öljy- ja maaliläikät voivat olla haastavia puhdistaa, jolloin lattia voidaan joutua hiomaan tai pinnoittamaan.

Betonilattian puhdistus selvittää sen todellisen kunnon ja mahdollisen uusimisen tarpeen.

Hanki laadukas nosto-ovi

Moderni nosto-ovi on yksi tärkeimmistä yksittäisistä hankinnoista uuteen autotalliin. Laadukas nosto-ovi on vaivaton käyttää sekä tyylikkäämpi kuin vanha huonokuntoinen ovi.

Edistyneimmissä malleissa on sähköinen avausmekanismi, jolloin saat oven auki näppärästi kaukosäätimellä. Jos säilytät autoasi autotallissa, on sähköinen avausmekanismi ehdoton ominaisuus. Enää et joudu nousemaan autosta päästäksesi talliin!

Laadukas nosto-ovi on myös energiatehokas. Laadukas ja oikein asennettu autotallin ovi pitää lämmön sisällä kovillakin pakkasilla, joten autotallin lämmitykseen ei kulu ylimääräistä energiaa.

Nosto-ovia on markkinoilla useita erilaisia eri toimijoilta. Moni tarjoaa myös avaimet käteen -asennuspalvelua. Nosto-oven voi asentaa itse, mutta avaimet käteen -paketilla takaat parhaan lopputuloksen ja saat työlle takuun.

Laadukas nosto-ovi on myös turvallinen, sillä lähes jokainen malli on murtosuojattu. Panostamalla laadukkaaseen nosto-oveen voit olla varma että autosi tai harrastetilasi on turvassa.

Lattian ja seinien kunnostaminen

Betonilattian uusiminen

Autotalleissa on usein betonilattia, joista vanhimmat alkavat olla uusimisen tai ainakin kunnostamisen tarpeessa. Jos betonilattia on riittävän hyvässä kunnossa, ei koko lattiaa tarvitse uusia. Usein riittää betonilattian hiominen ja huolellinen puhdistus.

Jos betonilattia on täynnä halkeamia, on pinnan uusiminen ajankohtaista.

Betonilattia on hankala puhdistaa, joten pinnoittaminen tekee lattiasta samalla huomattavasti helppohoitoisemman. Öljy- ja maalitahrat tarttuvat syvälle betoniin, joten lattian pinnoittaminen on tapa suojata betoni vaikeasti puhdistettavilta tahroilta.

Jos autotalli menee harrastekäyttöön, voi lattiat pinnoittaa esimerkiksi kumi- tai huopamatolla. Päällystetty betonilattia on miellyttävämpi ja näyttävämpi sekä suojaa lattiaa kolhuilta ja lialta.

Seinien uudistaminen

Autotallin seinien uudistus onnistuu helpoiten maalaamalla. Pienimmät halkeilut korjaat helposti täyteaineella, jonka jälkeen uusi maalipinta peittää pienimmätkin epätarkkuudet ja naarmut seinillä.

Autotallin seinien maalaamiseen soveltuu täysin samat maalit kuin talon seinien maalaamiseen.

Jos autotallissa on vanhat betoniseinät, voit helposti päällystää ne joko vanerilla tai kipsilevyillä.

Autotallin eristäminen

Seinien uusimisen yhdessä on hyvä tarkistaa eristeiden kunto. Varsinkin jos autotalli on asuinrakennuksen yhteydessä tai ympärivuotisessa käytössä, on eristys suunniteltava huolellisesti. Huonosti eristetty autotalli vuotaa lämpöä ja voi aiheuttaa suuren piikin lämmityskuluissa.

Vaikka autotalli ei olisi suoraan omakotitalon yhteydessä, ei eristeiden tärkeyttä tule unohtaa. Hyvät eristeet suojaavat autotallia lämpötilan- ja kosteudenvaihteluilta.

Sähköt ja lämmitys

Jos autotallista halutaan lämmin tila esimerkiksi harraste- tai toimistokäyttöön, on lämmityksen ja sähköjen uudistus lähes poikkeuksetta edessä.

Vanhoissa autotalleissa on usein vanhat sähköpatterit, jotka ovat ajan saatossa menettäneet tehoaan ja energiatehokkuuttaan.

Sähköllä lämmittäminen on kallista, joten vaihtamalla lämmitysmuodon edullisempaan ja energiatehokkaampaan vaihtoehtoon voit säästää pitkän pennin.

Autotallin käyttötarkoituksen muuttaminen ja uudistaminen lämpimäksi tilaksi vaatii toimenpideluvan.

Jos autotalli on ympärivuotisessa käytössä ja tarkoituksena on säilyttää tila lämpimänä tai puolilämpimänä, on ilmalämpöpumppu kustannustehokas vaihtoehto.

Ilmalämpöpumppu riittää erinomaisesti pienen tilan lämmitykseen aiheuttamatta suurta nousua lämmityskustannuksiin.

Sähköjen ja lämmitysjärjestelmän uusimisen yhteydessä on hyvä uusia myös valaistus. Vanhat loisteputket on järkevää vaihtaa moderneihin ja tehokkaisiin led-valaisimiin.

Led-loisteputket ovat perinteisiä loisteputkia pitkäikäisempiä sekä säästävät sievoisen summan sähkölaskussa.

Energiatehokkuuden ja erinomaisen valaistustehon lisäksi led-loisteputken ovat myös ympäristöystävällisempiä verrattuna vanhoihin loisteputkiin.

Led-loisteputkien valmistukseen ei käytetä raskasmetalleja kuten elohopeaa, ja ne ovat täysin kierrätettävissä käyttöikänsä päätteeksi.

Ideoita autotallin hyödyntämiseen

Remontoidun autotallin käyttömahdollisuuden ovat käytännössä rajattomat. Vaikka autotallin ensisijainen tarkoitus on säilöä autoa, voi tilan käyttää muutenkin hyödyksi.

Autotallin hyödyntämisessä vain mielikuvitus on rajana. Listasimme muutamia ideoita ja ajatuksia remontoidun autotallin käyttämiseen.

Oma paja

Autotalli on erinomainen tila omille rakennusprojekteille. Pieneenkin autotalliin mahtuu suuret määrät työvälineitä ja sopivat työskentelytilat.

Työkalut ja -välineet säilytät näppärästi seinään asennettavassa telineessä, jolloin työkalut ovat helposti saatavilla eivätkä vie tilaa.

Vapaa-ajan harrastetila tai “mancave”

Moni on varmasti haaveillut autotallin muuttamisesta omaksi pieneksi harrastetilaksi tai viihdekeskukseksi. Muuttamalla autotallin lämpimäksi tilaksi haaveen toteuttaminen on täysin mahdollista.

Harrastetilan voi täyttää ja sisustaa juuri omien mieltymysten mukaisiksi.

Ideoita harrastetilaan:

 • Nahkasohva ja televisio tai projektori urheilun ja elokuvien ystävälle
 • Biljardi- tai pingispöytä peli-iltojen kohokohdaksi
 • Perinteinen darts-taulu tuomaan autenttista pubitunnelmaa
 • Jos olet urheilun ystävä, ovat pelipaidat ehdoton sisustuselementti harrastetilaan!

Kotitoimisto

Etätöiden yleistyttyä koronapandemian jälkeen oma kotitoimisto on erinomainen keino erottaa työ ja vapaa-aika ja lisätä työhyvinvointia.

Viihtyisä ja käytännöllinen kotikonttori tekee etätyöstä huomattavasti mukavampaa sekä parantaa työskentelyn tehokkuutta.

Bänditila

Lämmitettyyn autotalliin sopii erinomaisesti perinteiset bändisoittimet. Lämmitetty bänditila on tarjoaa paikan harjoitella ympäri vuoden.

Asentamalla bänditilaan laadukkaat äänieristeet ja akustiikkalevyt voi autotallissa soittaa huoletta ilman että häiritsee talon muita asukkaita tai naapureita.

Kuntosali

Varsinkin hieman suurempaan autotalliin rakennat helposti oman kuntosalin! Omalla kuntosalilla voit harjoitella täysin omassa rauhassa, etkä joudu murehtimaan ruuhkista tai aukioloajoista.

Alkuun pääset helpoiten hankkimalla lattiaa suojaavat kumimatot, sarjan levypainoja ja esimerkiksi penkkipunnerruspenkin. Kotikuntosalia on ajan saatossa helppo päivittää pikkuhiljaa omien mieltymysten ja tarpeiden mukaiseksi.

Muistilista autotallin remontointiin:

 • Ennen remonttia on edessä autotallin suursiivous ja ylimääräisen romun kierrättäminen.
 • Panosta laadukkaaseen nosto-oveen. Laadukas nosto-ovi on tyylikäs, käytännöllinen, turvallinen sekä parantaa rakennuksen energiatehokkuutta.
 • Pinnoittamalla seinät ja vanhan betonilattian kohotat autotallin yleisilmettä huomattavasti.
 • Huolehdi autotallin asianmukaisesta eristämisestä
 • Jos autotallista halutaan lämmin tila, on ilmalämpöpumppu erinomainen ratkaisu.
 • Panostaa laadukkaisiin työvälineisiin.
 • Huolehdi mahdolliset lupa-asiat hyvissä ajoin.
Picture of Reiska

Reiska